Dronele folosite de anchetatorii ucraineni sunt folosite de procurori pentru a documenta presupusele crime de război rusești din Harkov și din regiune.
Aceștia au efectuat mai mult de 3.000 de observații aeriene în estul Ucrainei, înregistrând locații greu accesibile și detalii ale crimelor înainte ca acestea să fie distruse de schimbările meteorologice sau de intervenția umană.
„Cu ajutorul dronelor am găsit probe pe care detectivii sau procurorul le folosesc în dosarele penale.”
Ihor Chub, șeful biroului procurorului regional, spune că viteza și calitatea observațiilor prin aer sunt mai bune.
„Există mine în acest teritoriu – dar trebuie făcute observații operative. Așa că vom efectua observații cu ajutorul dronelor – și vom salva viețile polițiștilor, salvatorilor, a tuturor celor care intervin în primul rând”, spune el.
„Este important să dovedim faptul crimelor de război comise de Federația Rusă împotriva Ucrainei atât în instanțele naționale, cât și în cele internaționale și să identificăm vinovatul, ca să poată răspunde penal,” spune Vasyl Bilous, un militar ucrainean care a pus la punct o unitate de filmare aeriană.
Autoritățile ucrainene speră să tragă Rusia la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat de la invazia sa la scară largă în Ucraina, la 24 februarie.
Moscova a respins anterior acuzațiile de crime de război și a negat acuzațiile că ar fi vizat civili.
Zeci de mii de persoane – atât combatanți, cât și civili – au fost ucise în lupte.
În Ucraina sunt în curs de desfășurare mai multe anchete privind crime de război împotriva presupușilor autori ai conflictului care datează încă de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!