13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiFostul Papă Benedict a murit la vârsta de 95 de ani

Fostul Papă Benedict a murit la vârsta de 95 de ani

Fostul Papă Benedict al XVI-lea, care în 2013 a devenit primul pontif în 600 de ani care a demisionat, a murit la 95 de ani chiar la mănăstirea în care locuia la pensie, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun.


Sâmbătă (31 decembrie) au sunat clopotele în Piața Sf. Petru, când a fost anunțată moartea fostului Papă Benedict al XVI-lea.


Un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun a declarat că bărbatul de 95 de ani a murit sâmbătă dimineață la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican.


Locuia acolo din 2013, când a devenit primul pontif în 600 de ani care a demisionat.


La începutul acestei săptămâni, Papa Francisc a dezvăluit în timpul audienței generale săptămânale că predecesorul său este „foarte bolnav” și a cerut oamenilor să se roage pentru el.

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani, fiind primul papă german în 1000 de ani, prezență importantă și după terminarea pontificatului


Benedict, care în 2005 a devenit primul papă german în 1.000 de ani, a avut relații bune cu succesorul său.


Cu toate acestea, prezența sa continuă în interiorul Vaticanului a polarizat ideologic Biserica.
Conservatorii alarmați de mișcările progresiste ale lui Francisc îl priviseră pe Benedict ca pe un gardian al tradiției.


Vaticanul a spus că trupul lui Benedict va rămâne în stare de veghe de luni (2 ianuarie) în Bazilica Sf. Petru.


Vaticanul are ritualuri minuțios elaborate pentru ceea ce se întâmplă după moartea unui papă domnitor, dar nu sunt cunoscute public pentru un fost pontif.

Papa Francisc: „Fostul papă Benedict al XVI-lea este foarte bolnav”

Fostul papă Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, care în 2013 a devenit primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat, este „foarte bolnav”, a declarat miercuri succesorul său, Papa Francisc, cerând Bisericii să se roage pentru el.

„Aș dori să vă rugați pentru Papa emerit Benedict, care, în tăcere, susține Biserica. Să ne amintim de el. Este foarte bolnav și cere Domnului să-l consoleze și să-l susțină în această mărturie de iubire pentru Biserică, până la sfârșit”, a spus acesta.

Vaticanul a precizat ulterior, într-un comunicat, că sănătatea lui Papa Benedict s-a înrăutățit brusc în orele precedente.

De asemenea, a spus că este „sub control” și că primește asistență medicală constantă.

Francisc, care l-a vizitat pe fostul suveran pontif la scurt timp după audiența generală, l-a lăudat adesea pe Benedict, comparându-l cu un bunic.

Conservatorii l-au privit pe fostul papă ca pe un purtător de cuvânt al lor.

Până acum câteva săptămâni, cei care l-au văzut pe Benedict au spus că trupul său era foarte fragil, dar mintea sa era încă ascuțită.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă