13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInternaționalPreședintele israelian a mulțumit Marocului pentru ajutorul oferit evreilor în timpul celui...

Președintele israelian a mulțumit Marocului pentru ajutorul oferit evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele israelian Isaac Herzog i-a mulţumit Regelui Marocului Mohammed al VI-lea pentru „refugiul sigur” și ajutorul pe care regatul l-a oferit evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit unei scrisori citate marţi de AFP.

Această scrisoare a fost făcută publică la doi ani după ce Marocul şi-a normalizat relaţiile cu Israelul, pe 22 decembrie 2020, în cadrul Acordurilor Avraam, un proces între statul evreu şi mai multe ţări arabe şi susţinut de Washington, potrivit agerpres.ro.

În scrisoarea sa, preşedintele Isaac Herzog îşi exprimă recunoştinţa faţă de rege şi supuşii săi „care timp de generaţii au acţionat pentru a proteja securitatea, bunăstarea şi moştenirea culturală a comunităţii evreieşti în regat”.

Președintele israelian i-a adus mulțumiri Regelui Marocului Mohammed al VI-lea pentru ajutorul dat evreilor de către bunicul său

„Şi când milioane de evrei au suferit ororile Holocaustului… regele Mohammed al V-lea a oferit un refugiu sigur pentru evrei”, a spus preşedintele israelian în scrisoarea datată 22 decembrie.

„Evreii marocani îşi amintesc cu mândrie şi afecţiune (…) de bunicul vostru Mohammed al V-lea , care va fi amintit ca protectorul (…) evreilor în acest regat”, a adăugat el.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mohammed al V-lea , care avea să fie părintele independenţei marocane în 1956, s-a opus legilor anti-evreieşti ale guvernului de la Vichy, din Franţa.

Potrivit preşedinţiei israeliene, această scrisoare reprezintă prima recunoaştere oficială de către Israel a acţiunii regelui Mohammed al V-lea faţă de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prezenţa evreilor este foarte veche în Maroc, în urmă cu peste 2.000 de ani, şi a fost consolidată de valurile de refugiaţi care veneau în special din Andaluzia în timpul Reconquistei catolice din secolul al XV-lea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

George Pușcaș, „dublă” de senzație în victoria lui Bodrumspor din Turcia!

Internaționalul român George Pușcaș (28 de ani) a reușit o „dublă” impresionantă în victoria lui Bodrumspor, scor 3-1, împotriva celor de la Adana Demirspor,...

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

Mihai Teja, debut cu stângul pe banca lui Vejle!

Mihai Teja a pierdut primul meci în calitate de antrenor principal al echipei daneze Vejle, scor 1-2 împotriva lui FC Copenhaga, după ce formația...
Ultima oră
Pe aceeași temă