0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSocialPatriarhul Daniel: Naşterea Domnului e temelie pentru toate celelalte sărbători

Patriarhul Daniel: Naşterea Domnului e temelie pentru toate celelalte sărbători

Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos este temelie pentru toate celelalte sărbători, „începutul sfinţirii umanităţii din interiorul acesteia,” a afirmat, duminică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în predica rostită la Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală, la Sărbătoarea Nașterii Domnului.

Sărbătoarea naşterii cu trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Crăciunul este primul praznic împărătesc cu data fixă, în ordinea cronologică a vieţii Mântuitorului.

„Această sărbătoare (Naşterea Domnului – n.r.) este temelie pentru toate celelalte sărbători, pentru că prin Naşterea Sa ca om, Fiul Veşnic al Tatălui Ceresc vine în lume ca Mântuitor al lumii şi de aceea toate celelalte evenimente şi momente sfinte din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos au ca temelie Naşterea Sa mai întâi înomenirea, sau zămislirea, sau întruparea Sa şi Naşterea din Fecioara Maria, într-o peşteră de lângă Bethleemul Iudeii”, a spus Patriarhul Daniel.

Sfânta Liturghie la sărbătoarea Nașterii Domnului a fost oficiată duminică la Catedrala Patriarhală de Patriarhul României împreună cu Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, și cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Creştinii ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici şi protestanţi sărbătoresc, la 25 decembrie, Naşterea Domnului sau Crăciunul.

Dacă este bogat sufletește, fiecare creștin, fie el bogat sau sărac material, Îi „poate oferi lui Hristos daruri mai prețioase decât darurile oferite de magii de la Răsărit”. Acestea sunt  „aurul credinței și al faptelor bune, tămâia rugăciunii fierbinți și smirna vieții curate”, a spus Părintele Patriarh Daniel duminică, la Catedrala Patriarhală, scrie basilica.ro.

Astfel, darurile magilor au un profund înțeles duhovnicesc și „pot fi oferite de noi Mântuitorului Iisus Hristos într-o formă permanentă și fără cheltuială, ci doar prin multă iubire față de Hristos”.

„Magii reprezintă popoarele păgâne care vor crede în Hristos și se vor mântui. Acești trei magi aduc daruri Pruncului Iisus: aur, tămâie și smirnă. Aceste trei feluri de daruri au un înțeles duhovnicesc profund”, a precizat Patriarhul României.

„Aur, tămâie și smirnă înseamnă că Hristos este Împărat veșnic, este Arhiereu Veșnic, sau Mare Preot, și va trece prin moarte, dar nu va rămâne în moarte, ci va învia din morți, dăruind lumii învierea și viața veșnică.”

„De aceea, Sfânta Euharistie ortodoxă este pregătită la Proscomidiar, care seamănă cu peștera din Betleem. Iar masa Sfântului Altar este altar de jertfă și, în același timp este Mormântul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Mormântul cel de viață dătător.”

În prima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Patriarh Daniel a explicat înțelesul profund al sărbătorii Nașterii Domnului.

„Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos are scop nu doar iertarea păcatelor oamenilor și dăruirea vieții veșnice prin Înviere, ci are scop înfierea, așa cum s-a auzit în Apostolul de astăzi: că El a venit în lume, ca să ne dăruiască înfierea, să devenim fii și fiice ale lui Dumnezeu după har, prin lucrarea  Botezului în apă și în Duh Sfânt”, a precizat Patriarhul în Liturghia la sărbătoarea Nașterii Domnului, oficiată duminică la Catedrala Patriarhală.

„Această naștere a Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioara Maria este începutul sfințirii umanității din interiorul ei”, a mai spus Preafericirea Sa, continuând: „Dar mai ales vine în lume ca să sfințească sufletul și trupul omului prin Sfintele Taine ale Bisericii: prin Botez și prin Sfânta Euharistie.

Această naștere a Mântuitorului Iisus Hristos are ca scop mântuirea lumii și prin mântuire înțelegem unirea omului cu Dumnezeu cel veșnic viu. De aceea, Mântuitorul a spus: Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, viu va fi, pentru că eu sunt învierea și viața”.

„Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos este sărbătoarea prin care cerul se unește cu pământul, pentru a ridica prin har la cer pe toți pământenii care cred în Hristos și se botează în numele Sf. Treimi și trăiesc potrivit Evangheliei iubirii milostive a lui Iisus Hristos”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel, potrivit basilica.ro.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă