Senatul spaniol a adoptat definitiv joi o reformă controversată a codului penal, care suprimă infracțiunea pentru care au fost condamnaţi cei nouă separatiști catalani în legătură cu rolul lor în tentativa de secesiune din 2017, relatează AFP.
Textul votat de 140 de senatori din cei 261 care au participat la vot suprimă „incitarea la rebeliune”, înlocuind-o cu o infracţiune pentru care pedepsele sunt mai mici, şi reduce de asemenea pedepsele prevăzute în caz de deturnare de fonduri fără intenţia de îmbogăţire.
O parte dintre cei nouă lideri separatişti catalani condamnaţi în 2019 pentru rolul lor în tentativa de secesiune erau acuzaţi şi de deturnare de fonduri, potrivit agerpres.ro.
Senatul spaniol a înlocuit infracțiunea pentru care cei 9 separatiști catalani fuseseră condamnați, stârnind nemulțumirea și a opoziției și a unei părți a puterii
Pedepsele pronunţate atunci au fost între 9 şi 13 ani de închisoare.
Dacă premierul socialist Pedro Sanchez a reluat, după venirea sa la putere în 2018, dialogul cu o parte din susţinătorii independenţei Cataloniei şi i-a graţiat pe cei nouă separatişti condamnaţi, legea votată joi a fost intens criticată de Partidul Popular, principala formaţiune a opoziţiei de dreapta, care a denunţat un „cod penal a la carte pentru condamnaţi”, dar şi de o parte din socialişti, nemulţumiţi că guvernul a cedat în faţa separatiştilor.
Aproape o sută de mii de oameni au ieșit la un miting pentru independența Cataloniei
Un nou miting pentru independența Cataloniei s-a desfășurat duminică, 11 septembrie 2022, în marele oraș Barcelona din Spania.
Barcelona este reședința provinciei autonome Catalonia (Catalunia). Locuitorii acesteia au ca limbă maternă limba catalană. Aceasta este o limbă de origine latină, mai apropiată de franceză decât de spaniolă. Acum un an, la un miting similar au participat, potrivit estimărilor poliției, aproape 110.000 de persoane. La mitingul din 11 septembrie 2022, se estimează că numărul de participanți a fost ceva mai mic.
Acum cinci ani, separatiștii conduși de Carles Puigdemont au încercat, fără succes, să obțină independența Cataloniei. Imediat după aceea, justiția spaniolă a deschis proteste împotriva liderilor rebeliunii. Ulterior au apărut indicii că liderii mișcării separatiste ar fi fost incitați de Rusia.
Duminică seară, după cel mai recent miting, Puigdemont a transmis un mesaj pe internet, însoțit de fotografii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!