Un tribunal turc l-a condamnat miercuri (14 decembrie) pe primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, rivalul popular al președintelui Tayyip Recep Erdogan, la peste doi ani de închisoare. De asemenea, a impus o interdicție politică pentru insultarea funcționarilor publici.
Hotărârea, care urmează să fie făcută în apel, vine cu doar șase luni înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare programate, în care Imamoglu a fost prezentat ca un potențial rival puternic al lui Erdogan. Un candidat principal al opoziției la președinție nu a fost încă ales, potrivit Reuters.
Un tribunal turc l-a judecat și condamnat pe rivalul lui Erdogan, primarul Istanbulului, pentru insulte la adresa celor care i-au anulat alegerea în 2019
Imamoglu, de la Partidul Popular Republican (CHP), de opoziție, a fost judecat pentru un discurs după alegerile locale din 2019 de la Istanbul, când a spus că cei care au anulat votul sunt „proști”. Acuzația presupunea o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare.
Primarul Istanbulului, rămas fără mandat la contestația lui Erdogan, negocieri cu opoziția
Ekrem Imamoglu urma să se întâlnească în cursul dimineţii la Ankara cu liderul Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Kemal Kiliçdaroglu, şi cu şeful partidului Iyi (de dreapta), Meral Aksener.
Candidând sub sigla celor două formaţiuni, Imamoglu (48 de ani) l-a învins pe candidatul formaţiunii prezidenţiale Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), fostul premier Binali Yildirim, la alegerile municipale din 31 martie.
Dar victoria sa a fost invalidată luni de Consiliul suprem electoral (YSK), care a ordonat anularea votului şi organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul în data de 23 iunie, o decizie luată după ce preşedintele Erdogan a denunţat ‘nereguli’ şi a cerut anularea scrutinului.
Vorbind în faţa a mii de susţinători ai săi luni seara, Imamoglu i-a îndemnat ‘să nu dispere’ şi a declarat că ‘nu va renunţa niciodată’.
CHP, principala formaţiune de opoziţie, a condamnat vehement anularea alegerilor la Istanbul, denunţând un ‘puci împotriva urnelor’ şi apreciind că Turcia se scufundă în ‘dictatură’.
Decizia YSK a determinat Uniunea Europeană să ceară luni autorităţilor turce să permită observatorilor internaţionali să supravegheze noul scrutin din iunie.
‘Garantarea unui proces electoral liber, corect şi transparent este esenţială pentru orice democraţie şi se află în centrul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turcia’, subliniază într-un comunicat comun al şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarului pentru extindere, Johannes Hahn.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!