Președintele Iohannis participă astăzi la Consiliul European dar îi avertizează pe români că nu sunt șanse să obțină o „răsturnare” a votului din Consiliul JAI, vot prin care Austria a blocat intrarea României în Schengen.
Consiliul European, care se desfășoară în perioada 14 – 16 decembrie 2022 la Bruxelles, va aborda din nou chestiunea Schengen. Discuția va fi însă axată pe o listă de cereri ale Austriei pentru întărirea actualului Spațiu Schengen, nu pe situația României și Bulgariei, care au fost oprite, prin veto-ul Austriei, să intre în Schengen. Cele cinci cereri ale guvernului de la Viena vor fi prezentate de cancelarul Karl Nehammer și sunt adresate Comisiei Europene. Toate cererile se referă la limitarea migrației ilegale, fără a face referiri speciale la România. Există însă o cerere care se referă la Bulgaria, mai precis la construirea unui gard pe granița dintre Bulgaria și Turcia.
Președintele Iohannis a declarat înainte de începerea lucrărilor că el nu are speranța să obțină, la acest Consiliu European, o „răsturnare” a deciziei din Consiliul JAI, de acum o săptămână, decizie care a blocat România și Bulgaria. „Aceleași rețineri care au fost în JAI încă persistă”, a recunoscut președintele Iohannis. De asemenea, președintele Iohannis a anunțat că România nu va ataca în justiție decizia din Consiliul JAI. Precizarea șefului statului vine după ce europarlamentarul Eugen Tomac ceruse, oficial, Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia JAI din 8 decembrie 2022, care a respins intrarea României în Spațiul Schengen.
Președintele Iohannis a susținut, miercuri, că el are speranța că România va intra totuși în Schengen în anul 2023. „Trebuie să trecem de această sincopă. Trebuie să trecem de această depresie colectivă care nu rezolvă nimic (…). Eu în niciun caz nu voi ceda, până ce România devine membru în Schengen”, a spus președintele Iohannis. Următorul Consiliu JAI ordinar ar urma să aibă loc în martie 2023. Până la acel moment, România ar trebui să convingă Austria, astfel încât în Consiliul JAI să se obțină o unanimitate de voturi pozitive cu privire la România. „Până în martie trebuie să ajungi la un Da informal”, explica, miercuri, într-o emisiune la postul Digi 24, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan confirma, miercuri, că în Consiliul European din decembrie 2022 nu se poate obține o anulare a unei decizii din Consiliul JAI sau un alt vot, în favoarea României. „Consiliul European nu adoptă legi, adoptă doar linii directoare, poziții strategice. Ca atare președintele României va proceda foarte corect aducând subiectul pe ordinea de zi, însă în Consiliul European nu se poate concretiza nimic”, declara Siegfried Mureșan.
Președintele Iohannis respinge ideea unui boicot, din partea României, la adresa firmelor din Austria și califică ideea unui asemenea boicot drept o „vânătoare de vrăjitoare”. Iohannis a sugerat că oficialii români au făcut tot ce depindea de ei pe subiectul Schengen și a lansat un apel ca România să continue să negocieze cu Austria.
„Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităților publice. Nu așa se tratează. Mi s-a părut un pic ciudată vânătoarea de vrăjitoare care s-a declanșat. Vinovații nu se găsesc nici la București nici în România”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Cu o zi înainte, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, anunța că mai multe companii din subordine l-au anunțat că-și vor muta conturile de la băncile cu capital majoritar austriac. Grindeanu lăsa să se înțeleagă că a încurajat această inițiativă a companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor.
„CNAIR şi-a anunţat o anumită intenţie de o a face şi ştiu că vor face, mi-au spus şi mie. Şi nu doar CNAIR. Și alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că vorbim de portul Constanţa, fie că vorbim de aeroportul din Bucureşti şi toate celelalte, pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC”
Sorin Grindeanu,
Ministrul Transporturilor
Ministrul Grindeanu preciza că decizia unor companii de a-și muta conturile de la o bancă austriacă la una cu capital românesc nu e neapărat un boicot ci are o explicație financiară – aceea că se oferă condiții mai bune la CEC.
Președintele Iohannis a fost întrebat de jurnaliști, miercuri, dacă România va încerca să se „decupleze” de Bulgaria, pentru a putea obține mai ușor un vot unanim favorabil în următorul Consiliu JAI. Întrebarea făcea aluzie la poziția Olandei, care a votat împotriva României și Bulgariei „la pachet”, deși față de România nu avea obiecții. „Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluții. Ori Olanda își schimbă opțiunea și spune Da – Da, ori se obține decuplarea și se obține Da doar pentru România. Personal, consider că varianta de a intra împreună cu Bulgaria e cea mai bună. Imaginați-vă ce se întâmplă la frontiera României cu Bulgaria dacă Bulgaria rămâne singură în afara Schengen”, a argumentat președintele Iohannis.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!