Tony Fadell, un cunoscut bogătan din Silicon Valley, cunoscut ca fiind părintele iPod-ului, și-a prezentat marți cel mai recent proiect – un portofel hardware folosit pentru a stoca criptomonede offline.
Fadell, în vârstă de 53 de ani, a petrecut aproape un deceniu la Apple sub conducerea lui Steve Jobs, unde a supravegheat proiectarea playerului muzical portabil, iar mai târziu a contribuit la crearea celui mai cunoscut dispozitiv al companiei, iPhone, notează Reuters.
După ce a renunțat la Apple în 2008, a lansat Nest Labs, o companie de dispozitive inteligente pentru casă. Ulterior, Nest a fost achiziționată de gigantul tehnologic Google pentru 3,2 miliarde de dolari.
Acum, Fadell a colaborat cu Ledger, o firmă franceză de tehnologie, pentru a proiecta un nou portofel offline pentru criptomonede.
Tranzacționarea criptomonedelor necesită utilizarea unor chei criptografice complexe, care sunt folosite pentru a autoriza tranzacțiile. Aceste chei sunt de obicei stocate online, de exemplu la o bursă online, ceea ce le poate face mai sensibile la piraterie sau furt.
Prăbușirea recentă a bursei de criptomonede FTX, în urma căreia au dispărut fonduri de peste 1 miliard de dolari ale clienților, a determinat o creștere fără precedent a cererii de servicii offline sau de „autocustodie”, cum ar fi Ledger.
Modelele anterioare lansate de Ledger, cum ar fi Nano S și Nano S, au avut forma unor stick-uri de memorie USB. Noul design al lui Fadell, Ledger Stax, este un dispozitiv de mărimea unei cărți de credit, cu o coloană curbată și un ecran cu cerneală electronică.
„Toate echipamentele hardware securizate de până acum au fost ca toate playerele MP3 dinaintea iPod-ului și era timpul pentru un iPod”, a declarat pentru Reuters Ian Rogers, director de experiență la Ledger.
Fadell și-a exprimat anterior scepticismul față de unele elemente ale „Web 3.0”, un termen general care cuprinde o serie de tehnologii descentralizate de ultimă generație, inclusiv criptomonedele și metaversul.
Ledger Stax se va vinde online la prețul de 279 de dolari de la începutul anului 2023.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!