Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în bugetul pe 2023 vor fi alocate 110 miliarde lei pentru investiții, ceea ce înseamnă 7,2% din PIB, fiind cu 20 de miliarde mai mult față de anul în curs. Bugetul este unul cu două tăișuri, pe de o parte vor fi alocați bani în plus, de cealaltă parte vor fi și taxe și impozite mai mari.
Bani mai mulți vor merge și la Educație, Sănătate sau Muncă, după ce autoritățile au anunțat măsuri de sprijin pentru vârstnici și persoane vulnerabile. La apărare, bugetul va crește la 2,5% din PIB. Bani în plus ar urma să primescă și Educația, unde bugetul ar urma să se ridice la 3,3 – 3,4% din PIB.
La construcţia bugetară pentru perioada 2023-2025 s-au avut în vedere: indicatorii macroeconomici publicaţi de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (varianta de toamnă 2022); majorarea punctului de pensie la 1.785 lei, a indemnizaţiei sociale pentru pensionari la 1.125 lei, acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei, în funcţie de veniturile lunare realizate, neactualizarea în anul 2023 a pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei pentru anumite categorii de personal stabilite de lege; stabilirea numărului maxim de posturi finanţat în anul 2023 din fonduri publice de către instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal şi stabilirea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră, se arată în proiectul de lege.
Ordonanța trenuleț va fi ea inclusă și aprobată: „Sperăm că joi va fi aprobată. Pentru salariile bugetarilor avem o recuperare de 10 % până la grilă, dar fără să depășească grila cu excepția demnitarilor ale căror venituri rămân înghețate.”, potrivit ministrului de finanțe.
Adrian Câciu, a transmis că nu vor fi taxe noi, dar se vor face investiții masive în economia românească.
„Nu vor fi taxe noi, dar vor fi investiții masive. Nu numai din perspectivă publică. Bugetul anului viitor este construit pe un volum de investiții istoric. Vreau să-l văd și realizat și cred că toți ne dorim în România să vedem și investițiile realizate, cele pe care le punem în buget. Deci un volum de 112 miliarde de lei, 7,2℅ din PIB, dar cel mai mult și cel mai important este să investim în capitalul românesc și în economie”, a mai precizat Adrian Câciu.
Același lucru îl susține și Marcel Ciolacu, doar că noul cod fiscal vine să îi contrazică. De la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim pe economie vor crește automat alte taxe și impozite, în plus în domeniul HoReCa TVA-ul va fi majorat de la 5 la 9%, în domeniul imobiliar vor crește de asemenea taxele și impozitele.
„Cred că dacă ai proprietăţi de milioane de euro, plăteşti un impozit mai mare. S-a găsit soluţia că se făcea impozitarea după grila notarială când se făcea digitalizarea. Şi îmi menţin această părere, mai ales că cei care au trecut acest lucru în PNRR trebuie să vină în faţa cetăţenilor şi să explice cum au trecut acest lucru. Care era filosofia lor când au trecut aceste lucruri în PNRR? Eu sigur nu le-am trecut şi nici colegii mei, că erau la secretizare. (…)În primul rând trebuie să-şi facă datoria statul român şi să facă digitalizarea ANAF”, a explicat Ciolacu.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spune că bugetul urmează să fie aprobat cât de curând.
„Bugetul va fi expus public cel mai probabil joi, după şedinţa Guvernului, ştiam că joi se va face. Construcia bugetară în momentul de faţă cuprinde un procent al investiţiilor record pentru România, este anul în care practic ne propunem repornirea motoarelor economiei româneşti, la capacitate maximă, după atâtea crize prin care am trecut în ultimii ani”, a spus Ionuţ Stroe.
Bugetul pe 2023 este mai generos pentru că sunt calculate și fondurile luate prin PNRR, ceea ce înseamnă investiții mai mari. Referitor la taxe și impozite, dar și majorarea pensiilor și a salariilor sunt nemulțumiri pentru că punctul de pensie și nici salariul minim nu a fost ajutat la valoarea inflației.