2.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoChina este al doilea furnizor de arme mondial și este în creștere

China este al doilea furnizor de arme mondial și este în creștere

După Statele Unite, China este al doilea furnizor de arme mondial și este în creștere, relevă cel mai recent raport difuzat de SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).

Acest raport a fost publicat la data de 5 decembrie 2022 și se referă la anul 2021. În 2021, cele 40 de companii din SUA prezente în „Topul 100” mondial au vândut arme de 299 miliarde de dolari. Firmele din SUA sunt singurele care au înregistrat o scădere față de anul 2020. Este însă vorba de o scădere ușoară, cu 0,8 la sută, care le menține pe primul loc mondial.

Pe locul al doilea mondial se plasează China, cu opt companii prezente în Top 100. În 2021, cele opt companii din China au vândut arme în valoare totală de 109 miliarde USD. Acest nivel este cu 6,3 la sută peste cel din anul 2020.

De pe continentul european, 27 de companii sunt incluse în Top 100. Vânzările lor au cumulat, în 2021, 123 de miliarde de dolari. Europa a fost peste nivelul Chinei, dar mult sub acest nivel, în cazul fiecărei țări europene în parte. Vânzările companiilor din Europa au crescut cu 4,2 la sută în 2021 față de anul anterior. Despre Europa se precizează că a avut probleme pe lanțurile de aprovizionare, din cauza pandemiei. Cea mai afectată de această problemă a fost industria aerospațială, iar cea mai puțin afectată a fost industria navală.

Rusia a avut șase companii în Top 100, în anul 2021. Ele au avut vânzări totale de 17,8 miliarde de dolari. Această valoare a fost cu 0,4 la sută peste cea din anul 2020. În privința Rusiei, ea era un furnizor tradițional de arme pentru țări precum China sau India. Pe de altă parte, în acest moment Rusia își dirijează producția de arme către propria armată.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...

SUA a reușit să convingă Israelul și Hezbollah să implementeze o încetare a focului timp de 60 de zile

Israelul și Hezbollah urmează să implementeze miercuri o încetare a focului timp de 60 de zile, ca parte a unui acord propus de Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă