Prezent la Bruxelles, Klaus Iohannis laudă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene gestionată de Viorica Dăncilă, pe care în urmă cu vreo nouă luni o făcea incapabilă de un asemenea management instituţional.
Pentru că în mandatul României s-au încheiat mai mult de 90 de dosare de negociere, s-au cristalizat clar principiile coeziunii europene, s-au limitat pornirile viscerale ale unor lideri europeni cu Europa în două viteze, astăzi preşedintele ţării noastre n-a avut de ales decât varianta recunoaşterii succesului repurtat de Viorica Dăncilă.
„Președinția română a încheiat peste 90 de dosare, știți câte se încheiau în alte președinții, ceea ce arată nu numai intensitatea și cantitatea muncii noastre, ci și calitatea – pentru că avem parteneri buni, negociatori și instituții cu standarde ridicate, iar echipa română a reușit ceva neașteptat. De aceea am spus că Președinția română a fost surprinzătoare, pentru că a avut rezultate mult mai bune decât se așteptau toți“, a spus Iohannis.
În noiembrie, Klaus Iohannis spunea că Guvernul nu poate duce președinția UE și că trebuie schimbat de urgență. Finlanda, panicată de vorbele fostului primar, a spus că e dispusă să ia locul României. Schimbarea ipocrită de direcție a locatarului de la Cotroceni a fost taxată dur de Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că Iohannis își asumă meritele pe munca altora.
Dar să fim atenţi la declaraţie. Nu suflă o vorbă despre Guvern, instituţie pe care a ignorat-o în timpul preşedinţiei pe care azi o laudă.
Pe 8 noiembrie 2018, la Cotroceni, răspunzând unor întrebări, cum se spune la „cestiune“, Klaus Iohannis a răspuns: „Am fi putut să avem o clasă politică mult, mult mai bună, fără infractori – că penali nu mai am voie să spun. Și am fi fost în poziția de a folosi ceea ce se numește o fereastră de oportunitate pentru dezvoltarea României, pentru calea noastră europeană, pe care ne-o dorim, mi-o doresc. Nu a fost să fie. Aceștia au fost aleși, aceștia conduc Guvernul și Parlamentul. Așa este în democrație“.
Desigur că s-a mai lăudat şi pe sine pentru mega-evenimentul de la Sibiu, uitând să spună că de tot mezanplatz-ul s-a ocupat onor Guvernul României, la fel ca de vizita Papei.
La plăcinte înainte, ar spune un cârcotaş care ar cita din etosul românesc pe care nu-l prea înţelege nici când mănâncă cu pâine şi sare.
Câte jigniri, câte umilinţe au fost proferate la adresa Vioricăi Dăncilă….
Acum, adversarii vin să-i recunoască meritele. Iată o victorie dincolo de zidurile palatelor şi dincoace de gărzile pretoriene care-l apără pe Iohannis.
Întrebată despre colaborarea cu preşedintele Iohannis în acea vreme, Viorica Dăncilă i-a servit un smash: „L-aş lăsa corigent pe domnul preşedinte Iohannis în ceea ce priveşte contribuţia la succesul preşedinţiei române a UE“.
Dubla măsură, dublul limbaj, asta să fi învăţat Klaus Iohannis la întâlnirea de taină de la Aachen, când s-a prefigurat o nouă înţelegere franco-germană?
E bine că preşedinţia Consiliului UE a fost un succes. Vorbele de ocară se uită. În panoplia cu nume de ţări va sta şi ţara noastră; dar şi Guvernul care a prezidat acţiunea.
Ne putem aduce aminte cât freamăt, cât zbucium din partea cohortei de acoperiţi înainte de luna noiembrie. Cât de disperaţi erau că Viorica Dăncilă va prezida. Ar fi fost în stare să se împuşte în propriul picior sau să zburătăcească uliii din pădure numai să aibă guvernul lor, cel care asigura mandatul de reprezentare.
Unităţile au pierdut atunci. Dar au câştigat după arestarea lui Liviu Dragnea. Ce este cert e că pentru ei e mai uşor să controleze puterea decât să o exercite. Şi asta fac. Au dat în nas cu guvernarea Cioloş. Acel individ cu state de plată străine s-a aliat tactic (nemilitar) cu PSD pentru alegerea viitoarelor capete încoronate sau sciatice, cum o fi, spre disperarea unchiului care l-a năşit.
Aşa-i în tenisul politic. Arta compromisului depăşeşte arta războiului.
Klaus Iohannis încă mai are muniţie de atac. Dar până când?
Laudele pentru el ţin cât vezica vacii.