Testele arată că un nou medicament împotriva bolii Alzheimer de la Eisai și Biogen încetinește declinul cognitiv. Dar ar putea veni cu efecte secundare potențial grave și cu un cost ridicat.
Este prima mare descoperire în 30 de ani de cercetare a bolii Alzheimer, dar datele detaliate prezentate marți (29 noiembrie) au arătat, de asemenea, un posibil risc de efecte secundare grave pentru anumiți pacienți.
Medicamentul, lecanemab, a fost asociat cu un tip periculos de umflături cerebrale la aproape 13% dintre pacienți.
Studiul s-a întins pe o perioadă de 18 luni și a inclus aproape 1.800 de participanți cu Alzheimer în stadiu incipient.
Unii pacienți au prezentat, de asemenea, sângerări cerebrale – un simptom legat de decesul a două persoane care au primit medicamentul într-un studiu ulterior.
Eisai a declarat că este de părere că decesele „nu pot fi atribuite lecanemabului”.
Lecanemab este un anticorp, conceput pentru a elimina depozitele lipicioase ale unei proteine numite amiloid beta din creier.
Eisai și Biogen au raportat în septembrie că acesta a redus rata declinului cognitiv cu 27% în comparație cu un placebo. Este încă la început, spun oamenii de știință.
Dar Asociația Alzheimer a declarat că datele confirmă faptul că medicamentul „poate schimba în mod semnificativ cursul bolii” și a cerut autorităților de reglementare din SUA să-l aprobe.
Aceștia urmează să ia o decizie până la 6 ianuarie.
Descoperirea a întărit sprijinul unor oameni de știință pentru a viza simultan, alături de amiloid, o altă proteină legată de Alzheimer, numită tau.
Acest lucru oferă un impuls pentru testele clinice ale tratamentelor „cocktail” care vizează ambele proteine, similare celor utilizate împotriva cancerului și a HIV.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!