Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi Administraţia de la Kiev au semnat luni, la Bruxelles, un acord care prevede alocarea a 950 de milioane de euro pentru modernizarea reţelei de metrou din Kiev, informează cotidianul Le Monde, transmite blacnews.ro.
Vor fi acordate 450 de milioane de euro pentru modernizarea sau înlocuirea a aproximativ 50% din vagoanele de metrou, a transmis Banca Europeană pentru Investiţii, potrivit blacknews.ro.
BEI va da 950 milioane de euro pentru rețeaua de metrou de la Kiev, tunelurile de aici urmând a fi extinse la finalul conflictului cu Rusia
Reţeaua tunelurilor de metrou va fi extinsă după încheierea conflictului dintre Ucraina şi Rusia, ceea ce va necesita investiţii de 500 de milioane de euro.
„Cooperarea cu Primăria din Kiev va contribui la accelerarea acţiunilor de reconstrucţie a capitalei Ucrainei post-conflict, la susţinerea dezvoltării urbane şi la accelerarea integrării Ucrainei în Uniunea Europeană”, a declarat Teresa Czerwińska, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii.
Cum este viața într-un adăpost al metroului din Kiev în cele peste 24 de zile de război
Foarte mulți locuitori ucraineni se află într-un adăpost al metroului din Kiev, ducându-și viața de mai bine de 24 de zile din acest război acolo.
Pe fundalul sirenelor de raid aerian și al zgomotului exploziilor, devenit acum un sunet de noapte familiar pentru locuitorii din Kiev, un număr tot mai mare al acestora s-a adăpostit în stațiile de metrou subterane ale orașului, luptându-se cu plictiseala în timp ce așteaptă ceea ce urmează.
Exploziile de dinainte de zori, auzite prin oraș, au devenit o parte din rutina vieții, resturile de la loviturile cu rachete distrugând zeci de clădiri rezidențiale și făcând viața normală imposibilă, conform Reuters.
Arhitectul Natalia Nochevchuk, care s-a adăpostit în stația de metrou Syrets din oraș din prima zi de război, a spus că își împarte timpul între casa ei și metrou de mai bine de trei săptămâni.
„Uneori îmi vizitez apartamentul pentru a face un duș și a găti niște mâncare, dar pentru când vine noaptea, mă întorc neapărat la adăpost pentru că este cu siguranță unul dintre cele mai sigure locuri de dormit”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!