20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleLegea dependenților de jocuri de noroc a fost adoptată: Ce urmează pentru...

Legea dependenților de jocuri de noroc a fost adoptată: Ce urmează pentru jucători?

Legea pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc a fost adoptată, luni, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 219 voturi pro, relatează top-cazinouri-online.ro.

În teorie, legea nou adoptată ar trebuie să le ofere dependenților de jocuri de noroc o șansă de a scăpa de acest viciu. Mecanismul ar urma să funcționeze în felul următor: jucătorii care au probleme se pot înscrie într-o bază de date națională (pentru o perioadă de 5 ani), la care vor avea acces toți cei 285 de operatori de jocuri de noroc licențiați în România; aceștia nu trebuie să le permită accesul jucătorilor care figurează în acest registru.

Asta înseamnă că jucătorii se vor putea auto-exclude și de la cazinourile și sălile de jocuri terestre, nu numai de la cele online. Legea va avea nevoie de norme metodologice, înainte de a putea fi aplicată, așa că momentan situația rămâne neschimbată.

România stă destul de bine la capitolul jucătorilor patologici, în comparație cu statele membre ale Uniunii Europene. Aproximativ 0,6% dintre jucătorii români depășesc granița divertismentului, conform unui studiu realizate de către GfK România. Cele mai populare jocuri în țară sunt jocurile de loterie, pariurile sportive și jocurile de păcănele: în țară există în jur de 70.000 de aparate de acest gen.

Una dintre problemele actuale este însă lipsă de acțiune în ceea ce privește educarea consumatorilor în scopul prevenirii dependenței. În luna mai anului 2015, atunci când s-a stabilit noul sistem de licențiere pentru operatorii de jocuri de noroc online, s-a înființat și un fond pentru acest scop, însă deocamdată, milioanele de euro strânse nu au fost folosite.

Fondurile ar trebui folosite pentru activități și programe de protecție a tinerilor și a jucătorilor împotriva jocurilor de noroc, pentru prevenirea și tratamentul dependenței de jocuri de noroc, pentru realizarea promovării și publicității responsabile, dar și pentru soluționarea promptă și eficientă a litigiilor dintre un organizator de joc și un jucător.

Asociația Joc Responsabil, singura entitate axată pe prevenirea și îndrumarea jucătorilor patologici din țară, nu crede însă că această lege va rezolva problema. Accesul restricționat va putea fi fentat în diverse moduri, așa că jucătorii problematici vor găsi metode de a juca.

„Să vină către niște psihologi, care lucrează în baza unui standard, inclusiv de confidențialitate,” a declarat Liviu Popovici, președintele Asociației Joc Responsabil.

Programul Joc Responsabilă oferă consiliere telefonică gratuită pentru jucătorii cu probleme sau pentru apropiații acestora. Aceștia pot apela linia telefonică TEL-VERDE 0800.800.099 de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, pentru a vorbi cu un psihologi și a fi îndrumat spre următorii pași. De asemenea, există și posibilitatea de a contacta echipa Joc Responsabil pe mail, la adresa contact@jocresponsabil.ro.

Jucătorii cu probleme vor fi invitați la două ședințe gratuite de evaluare și consiliere, în cabinetele din București, Cluj-Napoca și Iași.

Specialiștii în sfătuiesc pe pasionații de jocuri de noroc din România să-și stabilească un buget fix pentru divertisment, care să nu reprezinte mai mult de 10% din veniturile lunare și să nu se abată de la acesta.

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă