-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 264. Rușii ar fi comis peste 400 de...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 264. Rușii ar fi comis peste 400 de crime de război la Herson

Ocupanții ruși ar fi comis peste 400 de crime de război în orașul Herson, anunță autoritățile Ucrainei, după ce au recucerit orașul.

„S-au găsit cadavrele celor ucişi, cele ale unor civili şi ale unor militari. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleaşi atrocităţi ca în alte regiuni ale ţării noastre, acolo unde a putut să intre”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. Una dintre primele localități mari care a fost ocupată de militarii ruși a fost Herson. În timpul ocupației, regimul Putin a organizat chiar un așa-zis „referendum” în Herson, în cadrul căruia localnicii s-ar fi pronunțat pentru „unirea” cu Rusia.

Herson este situat pe râul Nipru. Sub presiunea ofensivei ucrainene, militarii și administrația rusă a orașului s-au retras în stânga Niprului. Au fost astfel eliberate atât orașul Herson cât și sate din apropierea acestuia, printre care Pravdine și Snihurivka. Locuitorii acestora i-au întâmpinat cu entuziasm pe soldații ucraineni, declarând că nu mai au nici alimentare cu apă sau cu electricitate, dar că se bucură în schimb de faptul că au scăpat de ruși.

Decizia de retragere a militarilor ruși a fost anunțată de ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Șoigu. Înainte să abandoneze orașul Herson, rușii „au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate”, a anunțat președintele Zelenski. Pe de altă parte, agenția rusă de presă TASS citează o declarație a primarului Alexander Kobets, care a anunțat că aproximativ 40.000 – 50.000 de civili au decis să rămână „pe malul drept al Niprului”, după plecarea militarilor ruși.

Rușii acuzați de crime de război susțin că ei au protejat populația

Rusia nu recunoaște că militarii ei ar fi comis crime de război în Ucraina. Dimpotrivă, Rusia susține că a încercat să protejeze populația civilă.

Președintele Putin a convocat în ziua de luni, 14 noiembrie, o ședință a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 262: noi avarii la barajul de pe Nipru

A 261-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă