Un studiu realizat în SUA arată că restaurantele folosesc de 3 ori mai mult curent per metru pătrat ca orice altă entitate comercială. De asemenea, același studiu menționa că din totalul costurilor operaționale, costurile cu energia electrică ajung până la 5% din total.
Toate datele arată deci că pentru restaurante, această iarnă ce va veni, cu costuri crescute la energie dar și cu impredictibilitatea furnizării energiei electrice în Europa, va fi una dificilă. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității vine cu un îndrumar pentru administratorii de restaurante ce își doresc să își eficientizeze consumul de energie.
FPIOR (Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România) vine în sprijinul jucătorilor de pe piață întocmind un ghid cu sfaturi pentru un consum energetic mai eficient.
„La FPIOR suntem dedicați creării unei comunități de profesioniști care să găsească și să implementeze cele mai bune soluții pentru industria ospitalității, nu doar apărându-i interesele în discuțiile cu autoritățile dar și creând noi oportunități și platforme pentru ca jucătorii din industrie să fie mai eficienți și să ofere produse și servicii de cea mai înaltă calitate utilizatorului final. Prin acest ghid venim în sprijinul jucătorilor din piață, care, inevitabil, au fost și vor fi în continuare afectați de creșterea prețurilor la energia electrică. Chiar și cu plafonările ce vor veni și cu schema de ajutor pentru industrie pe care chiar astăzi le discutam la Guvern cu autoritățile, un consum eficient al energiei este imperios necesar.”, a declarat Valentin Șoneriu, Președintele FPIOR.
Printre sfaturile menționate în ghid, se numără și setarea unor reguli pentru angajați și numirea unui angajat de bază care să supravegheze dacă regulile sunt îndeplinite și să reamintească colegilor ce trebuie să facă pentru menținerea unui consum energetic eficient.
Ghidul poate fi descărcat de pe site-ul fpior.org, de aici.