16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInternaționalCoalitie mondială pentru -securizarea navigației în Golf?

Coalitie mondială pentru -securizarea navigației în Golf?

Donald Trump a renunțat la loviturile aeriene contra Iranului, dar nu și la represalii financiare – printr-un ordin semnat în Biroul Oval, zeci și zeci de miliarde de dolari din fondurile regimului iranian sunt blocate de Administrația americană. O acțiune fără precedent destinată să crească presiunea asupra Teheranului după distrugerea unei drone militare americane. Responsabilii americani au anunțat că noua serie de sancțiuni impuse de președintele Trump vizează Ghidul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, opt comandanți ai Gardienilor Revoluției (din marină, aerospațiale și forțele terestre) și în următoarele zile vor fi impuse sancțiuni și contra ministrului de Externe, Javad Zarif, cel care a negociat acordul nuclear din 2015 cu SUA și alte mari puteri mondiale și vârful de lance al diplomației iraniene. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că măsurile îngheață miliarde de dolari de active iraniene, iar Donald Trump a subliniat că „aceste măsuri reprezintă un răspuns forte și proporționat la acțiunile din ce în ce mai provocatoare ale Iranului (…) Nu putem lăsa niciodată ca Iranul să dispună de arme nucleare“. Analiștii susțin însă că impactul noilor măsuri asupra unei țări deja afectate grav de sancțiuni va fi limitat. Potrivit secretarului de stat american, Mike Pompeo, Khamenei și familia sa controlează un imperiu comercial care valorează zeci de miliarde de dolari. „El se află la vârful unei vaste rețele de tiranie și corupție care privează poporul iranian de libertate și de oportunitățile pe care le merită“.

Teheranul a reacționat și a precizat că decizia SUA de a impune sancțiuni Ghidului Suprem și a altor înalți responsabili a închis definitiv calea diplomației între Iran și Washington. Ministrul iranian de Externe a declarat marți că Iranul nu va construi niciodată o armă nucleară subliniind că Islamul ar împiedica o astfel de acțiune.

Brian Hook, trimisul special american în Iran a declarat că a avut lungi discuții cu aliații după atacurile petrolierelor în Golful Oman și crede că este necesară o largă coaliție mondială pentru protejarea transporturilor maritime. „Au avut loc prea multe atacuri și am putea suferi un dezastru ecologic și numeroase pierderi omenești cauzate de provocările iraniene temerare“.

Control absolut

Potrivit unei anchete mai vechi a agenției Reuters, ayatollahul Khamenei ar fi în fruntea unui imperiu financiar obscur de circa 95 miliarde dolari (70,7 miliarde euro), veniturile acestuia depășindu-le pe cele din exporturile anuale de petrol ale Iranului. Ghidul Suprem profită de generozitatea organizației oculte numită Setad, care deține părți în practic toate sectoarele economiei naționale, de la finanțe la petrol și comunicații. Inițial, Setad a fost creată pentru a veni în ajutorul celor năpăstuiți, dar după 25 de ani organizația s-a transformat într-o vastă mașinărie economică, și-a construit imperiul prin confiscarea a mii de bunuri aparținând iranienilor, fie că erau șiiți, membri ai minorităților religioase, din diaspora sau oameni de afaceri. Organizația vinde în mod regulat aceste bunuri la licitație sau caută să obțină bani de la proprietarii de origine. Nimic nu dovedește că Ghidul Suprem are acces la fondurile Setad pentru a se îmbogăți personal, dar organizația îi oferă ayatollahului Khamenei mijloacele financiare pentru a-și promova politica fără să treacă prin Parlament și prin bugetul național. Nici o persoană nu poate ataca funcționarea sa. În urmă cu trei ani, departamentul american al Trezoreriei a impus sancțiuni contra Setad și a unora din holdingurile sale, calificând organizația „o vastă rețea de societăți-fantomă care maschează activele în beneficiul liderilor iranieni“.

De asemenea, Reuters a dezvăluit că Ali Khamenei deține controlul total al uneia dintre cele mai bogate și mai puternice fundații religioase, Astane Ghods Razavi, un imperiu industrial exceptat de orice impozit care umple buzunarele liderilor regimului cu venituri astronomice și a finanțat și finanțează războaiele din Siria, Irak și -Yemen.  

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă