Euro și lira sterlină au crescut luni în raport cu dolarul american, un activ de refugiu sigur, în timp ce acțiunile europene au crescut, pe fondul speranțelor persistente că China va relaxa restricțiile COVID, scrie Reuters.
Un sondaj a arătat luni că moralul investitorilor din zona euro s-a îmbunătățit în noiembrie, aceasta fiind prima creștere din ultimele trei luni, reflectând speranțele că temperaturile mai ridicate din ultima vreme și scăderea prețurilor la energie vor împiedica raționalizarea gazelor pe continent în această iarnă.
Investitorii au fost, de asemenea, încurajați de faptul că producția industrială germană a crescut în septembrie, depășind așteptările analiștilor. Producția industrială a crescut cu 0,6% față de luna precedentă, a anunțat Oficiul Federal de Statistică, potrivit jurnalul.ro.
Moneda euro și lira sterlină au crescut față de dolarul american, influența Chinei prin politica „zero-COVID” fiind evidentă aici
Euro a crescut cu 0,26%, la 0,9986 dolari, cel mai ridicat nivel din 27 octombrie, în timp ce lira sterlină s-a tranzacționat la 1,1451 dolari, în creștere cu 0,67% în această zi.
Indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 0,23%, traderii subliniind că investitorii pariază în continuare pe faptul că China va atenua măsurile privind coronavirusul, în ciuda faptului că oficialii au declarat că intenționează să mențină politica „zero-COVID”, care include închideri, carantină și teste riguroase.
Față de un coș de valute, dolarul american a scăzut cu 0,549%, la 110,460, după ce pierduse aproape 2% la sfârșitul săptămânii trecute, în urma informațiilor potrivit cărora China ar urma să aducă modificări substanțiale politicii sale COVID-19 în următoarele luni.
Investitorii au evaluat, de asemenea, raportul de vineri privind locurile de muncă din SUA, care a arătat că firmele au adăugat 261.000 de locuri de muncă, peste așteptări, în octombrie, iar salariile orare au continuat să crească, dovadă a unei piețe a muncii încă tensionate.
În China, impactul economic al politicii zero-COVID a țării a fost din nou evidențiat în cifrele comerciale publicate luni, care au arătat că exporturile și importurile s-au contractat în mod neașteptat în octombrie, prima scădere simultană din mai 2020.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!