21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDialog rar între miniștrii apărării din SUA și Rusia - Discută despre...

Dialog rar între miniștrii apărării din SUA și Rusia – Discută despre Ucraina

Secretarul american și cel rus de la Ministerul Apărării au discutat, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre Ucraina.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin și omologul său rus, Serghei Șoigu, au vorbit vineri, au confirmat ambele țări, scrie BBC.

Ambele părți au declarat că s-a discutat despre situația din Ucraina.

Este pentru prima dată când au raportat o conversație de la o convorbire telefonică din 13 mai încoace.

După convorbirea de vineri, Pentagonul a declarat că Austin a „subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare pe fondul războiului în curs de desfășurare împotriva Ucrainei”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că „au fost discutate chestiuni actuale de securitate internațională, inclusiv situația din Ucraina”.

După precedenta lor conversație din luna mai, Austin l-a îndemnat pe omologul său să ceară o încetare imediată a focului – o solicitare care nu a fost menționată de data aceasta.

Aceasta vine după ce președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi dispus să folosească arme nucleare în Ucraina, iar președintele american Joe Biden a lansat avertismente împotriva acestui lucru.

Oficiali atât din SUA, cât și din Marea Britanie spun că sunt de părere că șansele ca Putin să pună în aplicare aceste amenințări voalate, sunt extrem de reduse.

Relațiile deja înghețate dintre SUA și Rusia s-au deteriorat și mai mult după invazia din Ucraina.

Liderii celor două țări au avut o întâlnire la jumătatea anului 2021, care a fost anunțată ca un pas pozitiv spre o relație mai bună. Dar acest progres s-a blocat pe măsură ce tensiunile s-au intensificat din cauza Ucrainei.

Putin și Biden au avut mai multe convorbiri telefonice în lunile dinaintea războiului, în care președintele american l-a avertizat pe omologul său rus să se retragă.

Nu au existat discuții între lideri, de la invazie.

Ambii bărbați vor participa luna viitoare la summitul G20 din Indonezia, dar au indicat că vor evita o întâlnire.

SUA au răspuns la război printr-un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe lângă un ajutor militar semnificativ pentru Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, Biden l-a acuzat pe Putin că încearcă să-i intimideze pe ucraineni pentru a-i face să se predea, după ce Rusia a declarat legea marțială în patru regiuni recent anexate din Ucraina.

Președintele rus se află acum într-o „poziție incredibil de dificilă”, a spus el, iar „singurul instrument pe care îl are la dispoziție este să brutalizeze cetățeni din Ucraina”.

Rusia a denunțat anterior SUA și Occidentul pentru că au încercat să influențeze războiul prin furnizarea de arme și alte ajutoare Ucrainei.

Într-unul dintre cele mai antiamericane discursuri ale sale de până acum, Putin a acuzat luna trecută Occidentul de „colonialism”, când a marcat anexarea a patru regiuni ucrainene.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă