20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPolonezii au făcut "referendum" și au "anexat" Ambasada Rusiei

Polonezii au făcut “referendum” și au “anexat” Ambasada Rusiei

Cetățeni polonezi au ironizat politica Rusiei, participând la un “referendum” prin care au “anexat” Ambasada Rusiei din Varșovia.

Acțiunea a fost inițiată de mai multe ONG-uri. Deviza de la care s-a pornit a fost “E sezonul anexărilor”.

Organizatorii au lansat un așa-zis sondaj în care cetățenilor polonezi li se punea o singură întrebare: dacă sunt de acord să “anexeze” clădirea diplomatică a Rusiei și terenul pe care se află clădirea. Întrebarea era urmată de trei variante de răspuns: “Da”, “Da” și “Da”. Inițiatorii au anunțat că participarea polonezilor la acest referendum a fost “foarte înaltă”. Așa-zisul referendum de la Varșovia a fost “supravegheat” de “observatori internaționali” din Cehia și din Italia. Circa 3000 de polonezi au participat la această glumă.

Așa-zisul referendum privitor la ambasada din Varșovia face aluzie la referendumurile simulate de Rusia în mai multe regiuni ale Ucrainei, pentru a justifica alipirea acestor părți din Ucraina la Rusia. Aceste scenarii au fost organizate de ruși în Crimeea (2014), apoi în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie (2022).

La Ambasada Rusiei s-a cerut și expulzarea ambasadorului

Pe timpul desfășurării așa-zisului referendum din Varșovia, organizatorii polonezi au desfășurat și o acțiune de strângere de semnături în care solicitau ca ambasadorul Rusiei în Polonia, Sergei Andreyev, să fie declarat “persona non gratae”.

“Dorim ca autoritățile din Polonia și UE să declare Rusia drept stat terorist și ca ambasadorul ei, precum și întreaga lui echipă diplomatică să fie expulzați de pe teritoriul Poloniei”, a declarat Natalka Panchenko, una dintre organizatoarele acțiunii de la Varșovia.

Polonia este printre țările care acordă cel mai mare sprijin statului ucrainean, împotriva Rusiei. De asemenea, cei mai mulți refugiați din Ucraina au avut ca destinație Polonia. Pe de altă parte, Polonia și România sunt cei mai importanți aliați ai SUA pe Flancul Estic al NATO. Polonia și România sunt și țări de tranzit, pentru produse care intră sau ies din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă