Sute de mii de ruși care se opun războiului din Ucraina sau care se tem să nu fie trimiși să lupte acolo au fugit în Kazahstan, dar mulți dintre ei au dat peste diferite probleme la sosire.
Din 21 septembrie – când președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială, rușii care fie se opun războiului din Ucraina, fie sunt speriați că vor fi recrutați pentru a lupta, au fugit din țară.
Una dintre destinații a fost Kazahstanul, care împarte cu Rusia a doua cea mai lungă frontieră terestră din lume și unde rușii pot intra fără pașaport sau viză.
Oamenii care fug au sosit cu sutele de mii în ultimele câteva săptămâni. Cu toate acestea, mulți se confruntă cu probleme atunci când ajung acolo.
Costul locuințelor a crescut vertiginos din cauza afluxului masiv de ruși, iar unii au fost acuzați de familiile lor de acasă că și-au trădat țara.
Unii kazahi, printre care și politicianul kazah Mukhtar Taizhan, consideră că rușii care sosesc sunt o potențială povară economică și chiar un risc de securitate.
„Ca să fiu sincer, sunt îngrijorat de valul de migrație rusă, deoarece nu știu cine vine în țară sau cum gândesc, deoarece au început să vină abia după ce a fost declarată așa-numita mobilizare parțială. Așadar, sunt cei care se sustrag de la încorporare, ca să fiu sincer, cei care s-au speriat la perspectiva de a fi trimiși la război. Nu le cunoaștem opiniile, dacă îl susțin sau nu pe Putin. Cel puțin, procesul de imigrație ar trebui reglementat și, ca ultimă soluție, ar trebui introduse controale care să închidă complet granița pentru ruși,” spune Taizhan.
Oficialii kazahi estimează că peste 200.000 de ruși au intrat în țară de la anunțul lui Putin și aproximativ 80.000 s-au înregistrat în sistemul național de identificare din Kazahstan – o condiție prealabilă pentru a obține un loc de muncă sau un cont bancar.
Aidar Buribayev a început să se gândească să plece imediat după anunțul lui Putin, dar ceea ce l-a convins în cele din urmă, a fost să vadă Moscova atât de subjugată și pustie.
„Picătura care a umplut paharul a fost să conduc prin Moscova și să realizez brusc că nu mai existau ambuteiaje și să văd biroul meu de lucru aproape gol,” a spus Aidar.
Rușii au fugit, de asemenea, în Georgia – unde pot intra și fără viză, în Turcia, o destinație turistică populară pentru ruși, iar foarte mulți s-au îndreptat spre Europa.
UE a înregistrat o creștere a numărului de sosiri după anunțul lui Putin.
Aproximativ 66.000 de cetățeni ruși au intrat în blocul comunitar, potrivit datelor agenției de frontieră a blocului, Frontex.
Joi, doi ruși care fugeau de serviciul militar au cerut azil în SUA după ce au ajuns cu barca în Alaska, au declarat autoritățile.
Presa rusă a estimat la 700.000 numărul rușilor care au fugit din țară.
Kremlinul a negat joi acest lucru.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a putut oferi o cifră precisă, dar a spus că numărul este departe de ceea ce se vehiculează.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!