Cum să balansăm nevoia de securitate energetică cu nevoia de o tranziție către o energie curată, dar și cum aliații NATO pot colabora pe energie pentru nevoia securității naționale, dar și a planetei….Este marea întrebarea a momentului.
Parlamentarul britanic Greg Hands a declarat că Marea Britanie nu importă gaz de la Putin din martie anul acesta, iar inainte importa maximum 4% gaz din tot necesarul lor.
Fostul premier islandez Bjarni Benedickson consideră că gazul rusesc nu este necesar și că nevoie de energie eficientă trebuie căutată în alte domenii cum ar fi energia hidraulică și cea termoeneergetică.
Sectorul privat este unul către care trebuie să ne uităm și să luăm exemplul producătorilor de mașini electrice. Oleksii Goncharenko, politician ucrainean în domeniul migrației, refugiaților și strămutaților intern, fondator al rețelelor de educație ucrainene a transmis că îi pare rău că Germania nu este prezentă și oarecum este de înțeles căci Germania nu a făcut decât să devină tot mai dependentă de gazul lui Putin prin Nord Stream care iată acum zace spart pe fundul mării.
Oleksii a reamintit ca liderul de la Kremlin șantajează prin orice, prin energie, dar și prin mâncare și că este de condamnat că Uniunea Europeană îi bagă câte un miliard de euro pe zi în buzunar lui Putin pe energie.
Concluzie: Europa finanțează puternic războiul lui Putin. Europa este puternic dependentă de Rusia pentru petrol și gaze.
În 2021, două cincimi din gazele arse de europeni au venit din Rusia. Și peste un sfert din țițeiul importat de UE provine din Rusia. În 2021, UE a importat energie în valoare de 108 miliarde de dolari (99 de miliarde de euro) din Rusia, de departe cel mai mare import al său din țară.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!