5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSoarta SIF Muntenia, pe mâinile unor  personaje controversate. Oamenii de încredere ai...

Soarta SIF Muntenia, pe mâinile unor  personaje controversate. Oamenii de încredere ai lui Gruia Stoica și Adrian Năstase, în CA SAI Muntenia

Un afacerist cu papetărie, “mâna dreaptă” a patronului Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, și omul de încredere al fostului premier Adrian Năstase se regăsesc, printre alte persoane cu CV-uri din care nu reies performanțe în domeniul financiar, în conducerea SAI Muntenia Invest S.A., societate ce administrează SIF Muntenia (SIF 4).

Adrian Simionescu, președintele Consiliului de Administrație (CA) al SAI Muntenia Invest S.A., societate ce administrează SIF Muntenia, a fost în CA al Grup Feroviar Român (GFR), societate deținută de controversatul om de afaceri Gruia Stoica, de la înființare.

CA SAI Muntenia
Adrian Simionescu este președintele CA al SAI Muntenia, fosta “mână dreaptă” a lui Gruia Stoica

De-a lungul timpului, Gruia Stoica a fost implicat în numeroase scandaluri ce implicau statul român, dare de mită și legături cu fosta Securitate.

Adrian Simionescu era cunoscut drept unul dintre “oamenii de încredere” ai patronului GFR care a încercat să obțină și CFR Marfă, la ultima tentativă a Guvernului de a privatiza transportatorul de stat.

Coincidență sau nu, în actualul CA al SAI Muntenia Invest se regăsește și un alt personaj important în episodul tentativei de privatizare a transportatorului feroviar de marfă.

CA SAI Muntenia
Nicușor Marian Buică, membru în CA SAI Muntenia, a fost secretar de stat la Transporturi când s-a încercat privatizarea CFR Marfă

Nicușor Marian Buică a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în anul 2013, chiar când s-a încercat privatizarea CFR Marfă.

A fost consilier al ministrului delegat pentru Buget, în anul 2014.

De asemenea, a fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în Guvernul Cioloș.

Buică a mai fost membru în CA ale : Conpet, Loteria Română, Enel Energie Muntenia, Cocor S.A. și Biofarm S.A..

Potrivit informațiilor din mass-media, are o legătură financiară cu un offshore (Fig Tree LTD) care l-a împrumutat cu 45.000 de euro în anul 2017, pe un termen nelimitat.

Revenind la Simionescu, acesta se regăsește și în CA al Depozitarului Central și în CA al SIF Muntenia.

Deși nu este un conflict de interese legal, poate fi un conflict de interese moral, având în vedere tranzacțiile încheiate în cadrul sistemelor de tranzacționare pentru piața reglementată administrată de Bursa de Valori București (BVB).

Președintele CA al SAI Muntenia Invest este un bun vorbitor de limba rusă.

SSIF Vienna Investment Trust S.A., unde este director general, a fost sancționată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu avertisment pentru nerespectarea condițiilor inițiale impuse la autorizare ce trebuie menținute pe toată perioada autorizației de funcționare.

Omul lui Adrian Năstase

Un alt memebru în CA  al SAI Muntenia Invest, cu un trecut ce include mai multe episoade controversate, este Dorina Mihăilescu, om de bază al fostului premier Adrian Năstase.

Aceasta apare în stenogramele PSD.

Ea se ocupa personal de transcrierea discuţiilor de pe casetele audio.

Mai mult, stenogramele PSD erau realizate prin intermediul DIAS, care era condus de la Guvern de către Dorina Mihăilescu, potrivit informațiilor apărute în presă.

S-a judecat cu ASF, cerând bani de la fostul CNVM, a câștigat în primă instanță, dar apoi a pierdut, după cum au scris jurnaliștii de la Capital.

Simionescu și Mihăilescu au avut roluri importante și în negocierile dintre Gruia Stoica și Adrian Năstase pe diverse afaceri pe care patronul GFR le are, le-a avut sau le-a dorit cu statul.

De la hârtie, la SIF

Este interesant de aflat ce anume din CV-ul lui Sergiu Mihailov i-a determinat pe cei din conducerea SAI Muntenia Invest și pe cei din ASF să-l promoveze pe acesta ca memebru în CA al societății ce administrează SIF 4.

Sergiu Mihailov s-a remarcat ca un om de afaceri în domeniul papetăriei, destul de departe de activitatea SAI Muntenia Invest.

Este și membru în CA VRANCART – unul dintre cei mai mari producători de hârtie și carton din România.

Grupul VRANCART activează în piața din România prin companiile sale – Vrancart S.A., Rom PAPER, VRANCART RECYCING și ECOREP GROUP – în domenii conexe reușind să integreze în circuitul de producție deșeurile de hârtie și carton în produsele realizate.

Și Mihailov are legături cu Dorina Mihăilescu.

Împreună cu aceasta a fost numit, în anul 2020, pentru patru ani, în CA al UNISEM S.A., firmă specializată în producerea, preluarea şi comercializarea en-gros şi en-detail a seminţelor de legume, leguminoase alimentare, flori, plante furajere şi cartof.

Până la data de 13 octombrie 2020, Director General al UNISEM a fost Andrei Mihailov (până în acest moment, nu au apărut informații în spațiul public legate de eventuale relații de rudenie cu Sergiu Mihailov).

Acțiuni suspecte

SAI Muntenia administrează un SIF cu sume importante de bani.

Potrivit ultimei situații raportate, la data de 31.08.2022, SIF Muntenia avea un total de active de 1.966.187.307,96 lei.

Datoriile SIF 4, la aceeași dată, erau de 86.306.184,95.

Membrii din CA al SAI Muntenia Invest sunt, în mod normal, propuși de acționarii societății.

“România liberă” a întrebat SAI Muntenia care au fost criteriile și procedurile prin care au fost selectați membrii actualului CA.

Până la închiderea ediției, nu am primit niciun răspuns.

Am solicitat, de asemenea, și ASF să ne precizeze experiențele și perfomanțele actualilor membrii din CA al SAI Muntenia, ce au determinat Autoritatea să-I avizeze.

Vom publica răspunsul ASF când îl vom primi.

SAI Muntenia Invest se află în mijlocul unui scandal imens, cu acuzaţii de delapidare a patrimoniului SIF 4 şi plângeri penale.

Conform unui raport întocmit de KPMG la cererea unor acţionari ai societăţii de investiţii financiare, SAI nu a pus la dispoziţia firmei de audit documentaţia privind evitarea conflictului de interese, în legătură cu administratorii fiecărui fond de investiţii în care SIF Muntenia avea deţineri la finele anului trecut, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 231/2013.

După cum a arătat “România liberă”, Bogdan Drăgoi, fost ministru al Finanțelor, directorul general și președintele CA al SIF Banat – Crișana (SIF1), ce deține SAI Muntenia este acuzat de mai mulți investitori că a folosit banii SIF1 pentru a obține “control” și asupra SIF Muntenia (SIF4) și SIF Oltenia (SIF5), acuzând un conflict de interese în care s-ar afla fostul demnitar.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă