20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalMuzeul Prado din Madrid cercetează originea la câteva zeci de opere de...

Muzeul Prado din Madrid cercetează originea la câteva zeci de opere de artă din colecția sa

Muzeul Prado din Madrid investighează originea a cel puţin 62 de opere de artă din vasta sa colecţie pentru a afla dacă au fost confiscate în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939) sau în timpul dictaturii lui Franco, informează AFP.

“Muzeul Prado a decis să deschidă oficial o anchetă privind posibilitatea ca unele dintre operele din colecţia sa să provină din confiscări în timpul Războiului Civil sau al dictaturii lui Franco”, care s-a încheiat în 1975, a anunţat joi muzeul într-un comunicat.

“Scopul este de a elimina orice îndoială cu privire la originile şi contextul care au dus la includerea (unei opere) în colecţia muzeului Prado şi, dacă este necesar – în conformitate cu legea – de a permite restituirea acesteia proprietarilor de drept”, a precizat muzeul.

Marţi, muzeul publicase o primă listă cu 25 de opere care au fost adăugate “la colecţia (muzeului) de către Comisia pentru apărarea patrimoniului artistic şi care au fost probabil confiscate de către Comitetul pentru confiscarea şi protejarea patrimoniului artistic în timpul Războiului Civil”, un organism înfiinţat de Francisco Franco în timpul Războiului Civil, transmite agerpres.ro.

Muzeul Prado din Madrid caută să afle originea la mai multe opere de artă, suspectate că au fost confiscate în timpul regimului lui Francisco Franco

În 48 de ore, lista a crescut la 62 de opere.

Printre acestea se numără picturi de François Boucher, Jan Brueghel cel Tânăr şi impresionistul spaniol Joaquín Sorolla.

Prado a declarat că a înfiinţat o echipă de investigatori condusă de Arturo Colorado, un expert în patrimoniul cultural şi în Războiul Civil, pentru a determina provenienţa operelor din colecţia celebrului muzeu, urmând să publice un raport în luna ianuarie.

Dintre primele 25 de lucrări identificate, 17 tablouri au fost donate muzeului între 1940 şi 1942, în timp ce alte şase au fost transferate iniţial la Museo de Arte Moderno din Madrid în 1942-1943 şi achiziţionate ulterior de către Prado.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă