În Israel au fost descoperite urme de opiu în vase folosite în ritualurile funerare ale vechilor canaaniți, ceea ce reprezintă una dintre cele mai timpurii dovezi din lume ale utilizării acestui drog.
Urme de opiu care datează din secolul al XIV-lea î.Hr. au fost găsite pe aceste vase antice. Cercetătorii spun că descoperirea arată una dintre cele mai vechi utilizări ale drogului din lume. Vasele au fost găsite în morminte canaanite din Israel și au fost probabil folosite în ceremonii de înmormântare.
Rolul exact al opiului în aceste ceremonii rămâne un mister.
„În interiorul vaselor de acest tip am găsit urme de opiu și este posibil ca acest vas să fi fost destinat pentru a turna lichid, cum ar fi opiu distilat amestecat cu lichid în cupă, iar acest lichid ar fi fost băut de preotul de deasupra mormântului, după care acesta ar fi intrat într-o stare extatică,” spune Ron Beeri de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități.
Vasele din Epoca Bronzului Târziu au fost descoperite în cadrul unor săpături din 2012 în centrul Israelului.
„Aceste unelte au fost descoperite în cantități uriașe în săpăturile din zonele din Greciei și Italiei până în Egipt, în special în zona Levantului de Sud și a Egiptului. Semnificația este că, dacă aceste vase conțineau într-adevăr opiu, aceasta indică cât de popular era acest produs și cât de mult era consumat în acea perioadă,” mai spune Beeri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!