3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăEconomieCombinatul siderurgic „Liberty” de la Galați crește producția la 3 milioane tone...

Combinatul siderurgic „Liberty” de la Galați crește producția la 3 milioane tone de oțel

Combinatul Siderurgic de la Galați, fostul Sidex, care de la privatizarea din 2001 a făcut parte din Grupul ArcelorMittal, are începând de la 1 iulie un nou proprietar, Liberty Steel, care face parte din GFG Alliance, grup cu sediul la Londra, controlat de Sanjeev Gupta, cu afaceri în industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică şi servicii financiare. A fost o tranzacție realizată sub monitorizarea Comisiei Europene. Scoaterea la vânzare a activelor fostului Sidex a avut loc în contextul în care în aprilie 2018 ArcelorMittal a convenit cu Guvernul Italiei preluarea combinatului din Ilva, cel mai mare din Europa, iar Comisia Europeană a pus condiția ca ArcelorMittal să renunțe la alte unități pe care le deține în Europa, astfel încât producția să nu depășeșcă 40% din producția totală de oțel din Uniunea Europeană. Așa că de la 1 iulie, fostul Sidex se numește oficial Combinatul Siderurgic „Liberty” Galați.

O sută de zile pentru stabilirea planurilor de investiții

Reprezentanții Liberty Steel sunt prezenți pe platforma de la Galați încă de la momentul în care cele două companii siderurgice au anunțat finalizarea tranzacției, pe 1 iulie. O primă decizie este păstrarea echipei care a condus combinatul în perioada de tranziție, perioadă în care administrația combinatului a funcționat autonom și a realizat două performanțe notabile, creșterea producției cu 15%, la peste 2 milioane de tone, dar și trecerea combinatului pe profit, în condițiile în care din 2009 funcționa pe pierderi. CEO al Combinatului „Liberty” Galați și a celui de la Skopje este în continuare Bogdan Grecu, care în ultimii 20 de ani a lucrat la mai multe departamente din combinat și are o viziune de ansamblu a organizării și funcționării combinatului.

Creștere a producției, de la 2 la 3 milioane de tone de oțel

Un obiectiv anunțat de Liberty Steel la momentul  încheierii tranzacției este o creștere a producției de oțel a combinatului de la Galați, de la 2 la 3 milioane de tone. După ce în ultimii trei ani producția a fost de 1,9 milioane de tone, în ultima jumătate de an, când combinatul a funcționat autonom, producția a crescut la aproximativ 2,1 milioane tone, iar în acest an e estimată o creștere tot cu aproximativ 15%.

Pe piața din România este vândută în medie 40 % din producția de laminate, restul de 60% mergând la export, pe piața europeană sau în Turcia și Orientul Apropiat. Creșterea producției va presupune câștigarea unor noi poziții pe piața europeană a oțelului grație politicii comerciale a Liberty Steel.

O mare parte din investițiile de 450 milioane euro vor fi la Galați

Investițiile anunțate de Liberty Steel sunt de 450 milioane, în decurs de 5 ani, pentru toate cele 7 companii preluate de la ArcelorMittal. Din aceste 450 milioane euro, combinatul de la Galați va beneficia de cele mai mari investiții, pentru că e necesară dezvoltarea capacităților de producție pentru atingerea nivelului de 3 milioane de tone de oțel. În prezent, capacitatea de producție este de 3 milioane de tone, iar prin reconstruirea anumitor capacități se poate ajunge la 4 milioane de tone. „Investițiile vor fi de 450 milioane euro, în următorii 5 ani, pentru grupul de firme preluate, urmând ca o parte semnificativă din această sumă să fie alocată pentru creșterea producției la Galați, pentru că creșterea producției presupune investiții semnificative. Mă refer la creșteri de capacități de producție. (…) Despre cum va crește volumul de producție se va discuta în următoarele trei luni, în cadrul celor 100 de zile de discuții cu reprezentanții Liberty și vom alege cea mai bună soluție pentru noi”, a mai precizat Bogdan Grecu. Creșterea producției va avea ca efect și creșterea numărului de angajați, combinatul de la Galați având în derulare programe care asigură pregătirea a  200 de ucenici anual dar și un program de burse derulat în parteneriat cu Universitățile din Galați, Iași și București, pentru atragerea celor mai buni specialiști încă de pe băncile facultății.

Viitorul siderurgiei românești, între avantaje și dezavantaje

Combinatul „Liberty” de la Galați este principala companie din siderurgia românească și viitorul acestuia se identifică cu cel al acestei industrii din România. Sunt avantaje și dezavantaje: „Combinatul de la Galați este în Uniunea Europeană. Este un avantaj. Combinatul de la Galați este la marginea Uniunii Europene, ceea ce este iarăși un avantaj din mai multe puncte de vedere, cum ar fi costurile de transport din punctul de vedere al accesului la alte piețe decât cele din Uniunea Europeană. Suntem aproape de Marea Neagră și Dunăre, ceea ce ne face flexibili, atât în aprovizionare, cât și în livrări. Un alt avantaj este că acum suntem parte a Grupului Liberty, care la nivelul Europei are o altă deschidere din punct de vedere comercial și automat avem o altă piață. Un alt avantaj este forța noastră de muncă bine calificată, care este mult mai competitivă decât în statele vest-europene. Cam astea sunt avantajele”, spune CEO al „Liberty” Galați. Potrivit acestuia, la capitolul dezavantajelor se află politica energetică a tuturor guvernelor care s-au perindat în ultimii ani pe la Palatul Victoria, care au făcut ca prețurile la energie și gaze să fie insuportabile pentru marii consumatori, în primul rând pentru siderurgie: „Printre dezavantajele noastre, unul ar fi politica României, care în ultima perioadă a condus la creșteri substanțiale de prețuri la energie și gaze naturale. Acesta este un dezavantaj major și aș spera că în perioada următoare acest lucru se va îmbunătăți. Am încredere în autorități că vor găsi soluții. Acesta ar fi un mare dezavantaj. Un al doilea dezavantaj este că fiind parte din Uniunea Europeană plătim în continuare pentru o politică de mediu în care noi suntem mai buni decât cei din jur. Adică eu emit CO2 și trebuie să plătesc 100% acest cost, dar la 18 km distanță, în Ucraina, dumnealor emit CO2 fără să plătească nimic. Acest lucru ne dezavantajează enorm. Ne luptăm cu importurile din Ucraina, Rusia, Turcia, care sunt principalii noștri competitori în zonă. Aceste două dezavantaje sunt cu atât mai pregnante, cu cât suntem la marginea Europei”.

Timp de 100 de zile urmează o evaluare, în care specialiștii Liberty Steel, în colaborare cu managementul combinatului, sindicatele, clienții și furnizorii, vor realiza o analiză a uzinelor de pe platformă, pentru a stabilirea oportunităților de investiții și elaborarea unor planuri detaliate pentru extinderea gamei de produse și creșterea vânzărilor.

„Anul acesta, în ultimele șase luni am reușit să creștem producția combinatului cu 15%, un pas important aș zice. Anul viitor avem în plan să creștem în continuare producția cu un pas semnificativ, urmând ca în următorii doi ani, doi ani și jumătate, investițiile pe care le vom face să ducă volumul producției spre 3 milioane de tone”, Bogdan Grecu, CEO al Combinatului „Liberty” Galați.

În prezent, combinatul are 5.000 de angajați, la aceștia adăugându-se 2.000 de angajați ai contractorilor.

 

Cele mai citite

VIDEO. Poluarea cauzată de scurgerile de petrol de pe coasta Mării Negre din Rusia și Crimeea este în creștere

Angajații Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia și voluntarii curăță mii de tone de petrol care au contaminat kilometri întregi de plaje de...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....
Ultima oră
Pe aceeași temă