Femeile din Ungaria care doresc să facă avort vor fi obligate să asculte bătăile inimii fătului înainte de a începe procedura de avort, conform unei noi modificări legislative anunțate marți.
Măsura, semnată de Ministrul de Interne Sandor Pinter, le obligă pe femeile însărcinate care doresc să facă o întrerupere de sarcină să obțină mai întâi un raport de la un obstetrician-ginecolog, în care să declare că s-au confruntat „într-un mod clar identificabil” cu „funcțiile vitale” ale fătului, notează Euronews.
Legea va intra în vigoare la 15 septembrie.
Deputatul maghiar de extremă dreapta Dóra Dúró, care a militat pentru modificarea legii, a salutat decizia într-o postare pe Facebook.
„Guvernul a făcut un pas în direcția protejării fătului încă de la concepție, deoarece vor exista cel puțin câteva secunde în care un făt va putea comunica cu mama sa prin ascultarea bătăilor inimii sale înainte de efectuarea unui avort”, a scris ea.
Legea privind avorturile „nu este bătută în cuie într-o țară creștină demnă de acest nume. Haideți să scriem istorie!”, a adăugat ea, mulțumind organizațiilor pro-viață pentru sprijinul lor.
Avorturile în Ungaria, un pas înapoi îngrijorător
Avorturile în Ungaria sunt legale încă din anii 1950. În cele mai multe cazuri, procedura poate fi efectuată până în a 12-a săptămână de sarcină, dar există excepții în care aceasta poate fi extinsă până la 24 de săptămâni.
Politicieni maghiari, grupuri ale societății civile și deputați europeni au criticat această măsură.
Guvernul ungar „interzice avortul în liniște, fără să consulte femeile”, a declarat Tímea Szabó, deputat al opoziției.
Organizația neguvernamentală Amnesty International a calificat modificarea juridică drept un „pas înapoi îngrijorător”.
Această decizie luată „fără nicio consultare” va îngreuna „accesul la avort” și „va traumatiza și mai mult femeile aflate deja în situații dificile”, a declarat presei purtătorul de cuvânt Aron Demeter.
Într-un comunicat de luni, Ministerul de Interne a precizat că „aproape două treimi dintre maghiari asociază începutul vieții unui copil cu prima bătaie a inimii”.
Acesta a mai spus că echipamentele moderne pot detecta bătăile inimii la începutul sarcinii, ceea ce poate oferi „informații mai complete pentru femeile însărcinate”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!