-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoO navă militară românească a fost grav avariată de o mină. Nava...

O navă militară românească a fost grav avariată de o mină. Nava este remorcată spre port

O navă militară românească, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29), a fost grav avariată de o mină pe care încerca s-o neutralizeze.

UPDATE 11,50 Remorcherul și dragorul avariat, pe care îl tractează, vor ajunge în portul Constanța în jurul orei 14. Cele două nave se deplasează cu o viteză foarte mică. Anunțul a fost transmis de colonelul Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Forțelor Navale Române.

––––––-

Explozia minei a fost raportată în după-amiaza zilei de joi, 8 septembrie 2022. Pe parcursul nopții de joi spre vineri, precum și în dimineața zilei de vineri, 9 septembrie, Forțele Navale Române execută o misiune de readucere a navei avariate în portul militar Constanța.

Dragorul maritim ajunsese joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, o mină raportată de nava GSP „Falcon”. Conform procedurilor operaționale, la bordul navei militare „a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia. Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii”, a transmis, joi seară, printr-un comunicat de presă, Statul Major al Forțelor Navale (SMFN).

Explozie în partea din spate, pe linia de plutire a navei

„Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).

Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța”, precizează Statul Major al Forțelor Navale (SMFN).

SMFN afirmă că niciun membru al echipajului nu este rănit

Dragorul maritim DM-29 a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenție asupra unei mine de război. Dispozitivul exploziv se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcție NE față de intrarea în portul Constanța.

După ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în vestul Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine. Dintre cele 28, trei a distrus Turcia, două a distrus România, una Bulgaria și 22 Ucraina.

România trimite în război o navă militară românească veche de peste 30 de ani

Dragorul maritim 29 este una dintre ultimele nave militare construite în România. Ea are totuși o vechime de peste 30 de ani. Vasul fusese construit în anul 1988 la Șantierul Naval Mangalia și intrase în serviciu în anul 1989. Armamentul de bord cuprinde tunuri de calibrul 30 de milimetri, mitraliere de 14,5 milimetri, instalaţii pentru lansarea rachetelor antiaeriene, drăgi marine de de contact şi prin influenţă, precum și instalaţii de lansare a bombelor antisubmarin.

Până la incidentul raportat joi seară, aceste misiuni de neutralizare au decurs bine. Prima misiune de neutralizare fusese realizată de o navă românească la 28 martie 2022. DM-29 nu este singura navă militară românească care poate neutraliza mine. Patru nave de acest tip, dragor maritim, au fost construite în România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă