0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRusia a expulzat un diplomat român

Rusia a expulzat un diplomat român

Rusia a expulzat un diplomat român, potrivit informațiilor transmise, joi, de Ministerul rus de Externe și confirmate de Ministerul Afacerilor Externe al României.

Decizia Rusiei a fost anunțată oficial la data de 8 septembrie 2022.

„La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al Romaniei în Federaţia Rusă, Cosmin Constantin Ioniţă, a fost invitat la Ministerul de Externe rus unde i-a fost înmânată o notă a ministerului privind declararea unui angajat al Ambasadei României în Rusia drept persona non grata”, a anunțat Ministerul rus de Externe.

Partea română a difuzat, pe internet, un comunicat similar.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca persona non grata un membru al echipei Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o măsură la reciprocitate față de declararea ca persona non grata pe teritoriul României, anunțată de MAE român în august 2022, a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București. MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut în vedere incompatibilitatea activităților persoanei în cauză cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

Nu este indicat numele diplomatului român care a fost declarat persona non grata. Înainte de această expulzare, se pare că Ambasada României din Moscova mai avea doar șapte diplomați.

Mai avem sau nu ambasador la Moscova?

Este de observat că persoana convocată de partea rusă pentru a i se comunica decizia Rusiei provind expulzarea nu a fost ambasadorul României.

Cel convocat la sediul Ministerului rus de Externe a fost Cosmin Ioniţă. Acesta este al doilea în ierarhia Ambasadei României, având funcția de prim-colaborator. Ambasadorul României în Rusia este Cristian Istrate, numit în această funcție la începutul anului 2021. La momentul numirii, chiar președintele Rusiei, Vladimir Putin, se declara optimist cu privire la viitorul relațiilor Rusiei cu România.

„Ne bazăm pe dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu România. Suntem pregătiți să lucrăm împreună la intensificarea legăturilor politice, economice și umanitare. Există un bun potențial de cooperare în ceea ce privește regiunea Mării Negre”

Vladimir Putin,

Președintele Rusiei

Totuși, relațiile dintre România și Rusia nu s-au îmbunătățit. În plus, după 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, relațiile Rusiei cu țările democratice s-au prăbușit. S-au deteriorat inclusiv relațiile cu România, relații oricum distante după intrarea noastră în NATO. N-au apărut însă informații despre o eventuală retragere din Rusia a ambasadorului României.

Rusia a expulzat un diplomat român, după ce trimisese acasă alți zece

Mai mult chiar, la mijlocul lunii mai, deci acum patru luni, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Istrate pentru a-l anunța că zece diplomați de la Ambasada României trebuie să plece din Rusia. Formula folosită în diplomație pentru o asemenea decizie este „persona non grata”.

Expulzarea celor zece diplomați români nu era consecința unor acțiuni incorecte ale acestora. Rusia preciza că îi expulzează doar pentru că, în luna aprilie 2022, România expulzase, la rândul ei, zece diplomați ai Rusiei.

Decizia României, din aprilie 2022, era o sancțiune pentru faptul că Rusia invadase Ucraina. De altfel, în acea perioadă, s-a cerut expulzarea din România chiar a ambasadorului Rusiei. Cererea venea după ce ambasadorul Kuzmin făcuse declarații neprietenoase la adresa României. Ulterior, România a continuat să aplice sancțiunile decise de UE împotriva Rusiei. Această situație a fost menționată chiar de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

„Susţinem suspendarea completă a acordului referitor la facilitarea vizelor şi suntem deschişi să luăm decizii, în viitor, pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, accentul fiind pus pe vizele turistice

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe al României

La momentul când anunța înăsprirea regimului de vize pentru cetățenii Rusiei, șeful Diplomației române menționa și câte vize a acordat România cetățenilor ruși, în ultimele luni. De la începutul războiului în Ucraina, adică după data de 24 februarie, România a emis circa 800 de vize pentru cetățeni ruși. Dintre cele 800, doar 130 au fost vize turistice. Diferența, de peste 600, ar fi reprezentată așadar de vize diplomatice, de serviciu sau de studii.

La momentul redactării acestui articol, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României se precizează că, pentru cetățeni ai Federației Ruse, acordarea de vize turistice de intrare în România este, în continuare, posibilă. Evident însă, formularea unei solicitări de viză nu înseamnă automat că ea va fi soluționată favorabil. De obicei, o țară care refuză o cerere de viză nu spune oficial și motivul pentru care o refuză.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă