3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăPoliticăAproape 900 de militari evrei au luptat pentru independența României. Mesajul președintelui...

Aproape 900 de militari evrei au luptat pentru independența României. Mesajul președintelui Iohannis

Aproape 900 de militari evrei au luptat pentru independența României, în timpul Războiului de Independență din anii 1877 – 1878.

Această situație este rememorată într-un mesaj transmis de președintele Klaus Iohannis. Mesajul este transmis la data de 1 septembrie 2022, cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României. Mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, consilier de stat la Departamentul Securității Naționale.

„În acest an, se împlinesc 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României. Mauriciu Brociner, înrolat voluntar în cadrul batalionului comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, a fost ulterior avansat la gradul de sublocotenent și a participat la Războiul de Independență din 1877-1878, în atacul asupra Redutei Grivița 2, în timpul căruia a fost rănit.

Pentru curajul său, sublocotenentul Mauriciu Brociner a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” și a primit cetățenia română, alături de cei peste 880 de etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independență. Evenimentul de astăzi pune în evidență unitatea și dăruirea cu care locuitorii țării noastre, indiferent de etnie, au luptat sub culorile drapelului românesc pentru libertatea, independența și idealurile naționale, iar sacrificiile lor nu vor fi uitate”, precizează președintele României.

Acești militari evrei au primit, drept recompensă, cetățenia României

Șeful statului subliniază că România respectă toate comunitățile etnice și religioase de pe teritoriul ei.

„În actualul context marcat de multiple crize, se accentuează însă intoleranța și actele de violență împotriva unor întregi categorii de oameni. Astfel de manifestări nu trebuie tolerate. Implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură pentru perioada 2021-2023, care produce deja efecte benefice la nivel național, demonstrează, încă o dată, hotărârea țării noastre în promovarea toleranței și bunei înțelegeri în societate.

Doar prin cunoaștere și respect reciproc, valorile umaniste universale care stau la baza Cartei Universale a Drepturilor Omului și a Tratatelor Uniunii Europene vor triumfa, contribuind la creșterea toleranței și consolidarea păcii, iar țara noastră este pe deplin angajată în această direcție. Mulțumesc comunității evreiești pentru implicarea în viața socială din România și îi asigur pe membrii acesteia, precum și pe cei ai celorlalte grupuri etnice de pe teritoriul țării noastre, de întregul meu sprijin în realizarea dezideratelor propuse. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea României”, subliniază președintele Iohannis.

Împotriva comunității evreiești, cele mai grave crime s-au produs înainte sau în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În cazul României, ele au fost comise pe timpul regimului Antonescu.

Statul român protejează minoritățile

În ultimele zile, președintele Iohannis a transmis mai multe mesaje de apreciere pentru minoritățile etnice pe teritoriul României. Iohannis a avut aceste luări de poziție după ce premierul Ungariei a emis declarații controversate la Tușnad. Premierul Viktor Orban se pronunța împotriva amestecului de rase în statele din Europa. „Nu vrem să devenim o rasă amestecată”, a declarat premierul Ungariei.

Drept urmare, mai mulți oficiali din Occident l-au acuzat pe Viktor Orban că are idei rasiste sau naziste. În România, deputatul Alexandru Muraru (PNL) a făcut o plângere penală la CNCD împotriva lui Viktor Orban. Teoretic, CNCD i-ar putea aplica o amendă cetățeanului Viktor Orban, pentru declarații discriminatoare rostite pe teritoriul României.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă