15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia ia drone de luptă de la Iran ce se dovedesc defecte

Rusia ia drone de luptă de la Iran ce se dovedesc defecte

Rusia a început să primească drone de luptă trimise de Iran pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, însă multe dintre ele s-au dovedit deja a fi defecte, a transmis marţi Departamentul american al Apărării, potrivit AFP.

“Avioane de transport ruse au îmbarcat echipament de drone pe un aerodrom din Iran şi au zburat apoi din Iran spre Rusia timp de mai multe zile în august”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Operaţiunea “face parte probabil din intenţiile Rusiei de a importa sute de drone iraniene de diverse tipuri”, a subliniat el.

“Informaţiile noastre ne indică faptul că dronele din acest transfer au arătat deja numeroase deficienţe”, a mai precizat generalul de brigadă, fără a aduce elemente suplimentare pentru a-şi susţine afirmaţia, relatează agerpres.ro.

Rusia ia drone din Iran ce s-au dovedit a fi defecte, industria rusă de apărare suferind de pe urma sancțiunilor occidentale

Forţele ruse, dar şi cele ucrainene au mobilizat şi pierdut numeroase drone de supraveghere şi de atac în cele şase luni de război.

În special din cauza sancţiunilor internaţionale decise împotriva Moscovei, industria rusă are dificultăţi în a-şi produce propriile drone, potrivit generalului Ryder, explicând de ce apelează Rusia la Iran pentru a importa drone de tip Mohajer-6 şi Shahed.

Dronele ar urma să fie folosite de forţele ruse în Ucraina pentru misiuni de atac aer-sol, de luptă electronică şi de ţintire pe câmpul de luptă.

O dronă rusească s-a prăbușit în România

O dronă rusească s-a prăbușit în România, în județul Bistrița, în seara zilei de duminică, 13 martie 2022.

Aeronava fără pilot a fost găsită la 100 de kilometri de granița României cu Ucraina. Unele surse au anunțat că este vorba de un aparat militar de zbor fabricat în Rusia. Aparatele de acest model ar fi folosite de obicei pentru misiuni de supraveghere în zona Mării Negre. La anchetarea acestui caz ar participa și reprezentanți ai SRI.

Pe de altă parte, Poliţia Română a deschis un dosar penal pentru zbor neautorizat al unui „aeromodel”. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița Năsăud a anunțat că primise o sesizare de la un locuitor din comuna Dumitra. Acesta anunțase că a găsit duminică seara, în apropierea locuinţei, un aparat de zbor.

Dronă rusească dotată cu cameră de supraveghere dar fără armament
Primele informații arată că aparatul aerian nu avea armament la bord. Drona ar fi de model vechi, fabricată în fosta URSS. Nu se știe încă dacă ea era dirijată de armata Rusiei sau de cea a Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă