0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăTehnologieCe sunt etrierii și de ce sunt atât de importanți pentru construcția...

Ce sunt etrierii și de ce sunt atât de importanți pentru construcția unei clădiri

Realizarea unei construcții sigure poate fi făcută doar dacă sunt respectate cerințele de rezistență, grație materialelor folosite pentru ridicarea acesteia. Un rol important în procesul de construire îl au etrierii, elemente de armare care nu ar trebui să lipsească din structură tocmai pentru că oferă rezistență și stabilitate.

Ce sunt etrierii?

Etrierii sunt cunoscuți cel mai adesea pentru rolul lor în ceea ce privește susținerea la nivel de stâlpi. Totuși, un etrier din fier beton poate fi folosit în mai multe categorii de lucrări, acoperind nevoile de rezistență în cazul fundațiilor, grinzilor, și în general în cazul oricăruit tip de element constructiv supus eforturilor și solicitărilor mari.

Etrierii sunt realizați din bare de fier beton, îndoiți sub forma unei carcase închise sau deschise. Procesul de îndoire a sârmei se face mecanizat, iar etrierii au o rezistență foarte mare.

De ce sunt importanți etrierii în construcții?

Etrierii sunt elemente de armare, iar armătura este deosebit de importantă pentru construcții. Este foarte simplu de explicat de ce avem nevoie de oțel și fier beton în structurile pe care le construim, deoarece problema este simplă și ține de rezistența materialelor.

Astfel, betonul este cunoscut pentru faptul că înregistrează rezistențe foarte bune la compresiune. Practic, un cub de beton poate susține o greutate foarte mare atunci când este comprimat, dar principalele zone de cedare vor fi capetele. Astfel, betonul are ca semn „prevestitor” cedării ruperea în masa sa, în zonele puternic afectate de efortul de compresiune.

În antiteză, oțelul este un material care, atunci când este comprimat, se îndoaie, însă este mai greu ca acesta să se rupă. Ruperea se produce, de obicei, în cazul eforturilor repetate, cum ar fi cele succesive de întindere și compresiune, specifice cutremurelor.

La nivel de eforturi de întindere, oțelul reacționează foarte bine de asemenea, însă pentru ca acesta să funcționeze în mod corect are nevoie de o cămășuire cu un material de protecție.

Pentru că ambele materiale, atât betonul cât și armătura, sunt elemente de rezistență, este normal ca acestea să conlucreze și să o facă și corect. Astfel, betonul devine carcasa protectivă de care are nevoie oțelul (etrierii), în vreme ce oțelul este plasa de siguranță atunci când betonul se rupe în masa sa. 

Așadar, etrierii sunt foarte importanți în a oferi rezistența de care are nevoie betonul. Acesta este un motiv în plus pentru care este nevoie să fie aleși etrieri foarte rezistenți, conform specificațiilor din proiectul tehnic.

Un alt rol important al etrierilor este cel care vizează rezistența la cutremur. Așa cum am menționat anterior, un seism presupune încărcări bidirecționale care, la un moment dat, conduc la ruperea elementelor.

Oțelul împiedică, însă, cedarea elementelor de construcții și sporește astfel capacitatea portantă a clădirilor. În plus, armarea cu etrieri reduce pericolul intrării în rezonanță a clădirilor, fenomen deosebit de periculos în timpul unui seism.

Este important de înțeles faptul că etrierii nu pot fi înlocuiți cu alte tipuri de materiale de armare, întrucât calculul la seism este unul estimativ, care ia în calcul coeficientul încărcării cel mai defectuoase.

Chiar și în acest context, nu se poate ști intensitatea unui seism și nici modul de propagare a undelor seismice; o construcție ar fi complet expusă dacă s-ar face unele compromisuri la nivelul materialelor de armare. Este nevoie de etrieri rezistenți, din oțel prelucrat în mod corect și cu dimensiunile specificate de către proiectant, pentru ca o construcție să fie sigură și rezistentă în condițiile utilizării. De aceea, este recomandat ca etrierii să fie cumpărați din magazine specializate, care să garanteze pentru eficiența lor.

Cele mai citite

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă