UPDATE 16.30
Armata ucraineană a declarat că a lansat operațiuni ofensive în mai multe zone din regiunea Herson. Experții Națiunilor Unite se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de Rusia, în altă parte din sud, săptămâna aceasta, semnalând probabil începutul unei contraofensive planificate de mult, care vizează reluarea teritoriului confiscat de Rusia.
Luptele de-a lungul unei porțiuni a liniei frontului au escaladat brusc luni, potrivit oficialilor militari și civili ucraineni, iar guvernul ucrainean a spus că armata sa „a încălcat prima linie de apărare a ocupanților lângă Herson”. Nu a fost imediat posibilă verificarea revendicării.
Un oficial al apărării al Statelor Unite a sprijinit ideea că Ucraina își intensifică ofensiva în sud, spunând: „Ofensiva anunțată arată apetitul ucrainenilor pentru progres pe câmpul de luptă”. Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta chestiuni militare sensibile, a adăugat că Pentagonul a rămas precaut în ceea ce privește dacă capacitățile militare actuale ale Ucrainei sunt suficiente pentru a obține câștiguri semnificative.
Și sergentul junior. Dmytro Pysanka, un soldat ucrainean staționat pe frontul Herson, a spus că „ofensiva noastră este în desfășurare”.
„Nu știu ce se va întâmpla în continuare și cum, dar până acum totul decurge conform planului”, a spus el într-un mesaj text.
Informațiile privind intensificarea luptei au coincis cu anunțul, luni, al directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, conform căruia o echipă de experți nucleari va vizita centrala nucleară Zaporozhia, care se află la nord de Herson.
UPDATE 14.00
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat luni că trimite o echipă de experți să inspecteze un complex nuclear din sudul Ucrainei, care a fost pus în pericol de bombardamente, lansând o misiune crucială, dar extrem de riscantă, pentru a atenua temerile globale legate de o catastrofă nucleară.
După săptămâni de negocieri controversate care implică Rusia, ale cărei forțe ocupă centrala nucleară Zaporozhia, și Ucraina, ai cărei ingineri o mențin în funcțiune pe fondul loviturilor de artilerie aproape zilnice în zonă, șeful agenției de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite a anunțat că inspectorii erau „pe drum” și urmau să ajungă la site mai târziu în această săptămână.
Atât Rusia, cât și Ucraina au salutat anunțul I.A.E.A. a anunțat directorul general, Rafael M. Grossi, chiar dacă au repetat acuzații că cealaltă parte ar fi responsabilă pentru bombardamente. Grossi nu a precizat cum va ajunge misiunea la Zaporozhia, care este cea mai mare instalație nucleară din Europa, un complex extins de șase reactoare cu apă ușoară, turnuri de răcire, săli de mașini și locuri de depozitare a deșeurilor radioactive.
Dacă inspectorii traversează teritoriul ucrainean pentru a ajunge la uzina, care se află de-a lungul râului Nipro, într-o parte din sudul Ucrainei controlată de forțele ruse, ei ar deveni una dintre puținele misiuni internaționale care vor trece prima linie în timpul războiului care durează de șase luni.
Generalii ruși îi raportează direct lui Putin, trecând peste ministrul Apărării, Serghei Shoigu, susțin serviciile de informații ale Ucrainei.
La această situație s-ar fi ajuns după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să coordoneze personal campania din Ucraina. După cum se știe, Rusia nu recunoaște că poartă un război ci o „operațiune militară specială”. Ministrul Shoigu are grad de general, dar ofițerii ruși l-ar desconsidera pe motiv că n-are experiență de luptă.
Shoigu (67 de ani) este ministru al Apărării din anul 2012. Anterior, el a lucrat în construcții și în Ministerul Situațiilor de Urgență. Conform CV-lui prezentat pe internet de guvernul de la Moscova, Shoigu nu este militar de carieră ci este inginer.
De altfel, chiar liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, îi place să se prezinte drept coordonator direct al armatei.
Președintele Putin susține că se consultă cu generalii ruși
Imediat după ce a început războiul din Ucraina, Kremlinul a difuzat imagini în care aparent Putin se consulta cu principalii responsabili din domeniul apărării și securității. Cu toate acestea, chiar în acele imagini oficiale, președintele Rusiei părea să-i ironizeze pe unii dintre ei.
Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. La acel moment, Rusia estima că războiul ei în Ucraina va dura numai trei zile și că se va încheia prin cucerirea capitalei, Kiev.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!