Guvernul a doptat miercuri trei proiecte de legi în domeniul justiţei pe care s-a angajat să le modifice pentru a răspunde recomandărilor din evaluările cuprinse în MCV.
Este vorba de statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi statutul CSM. Documentele urmează să fie trimise parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, iar ministrul justiţiei s-a arătat încrezător că legislativul le va vota într-o formă care să păstreze nivelul calitativ şi obiectivele asumate de modernizare a cadrului normativ în acest domeniu, potrivit Rador.
Cătălin Predoiu a respins criticile lansate în spaţiul public cu privire la anumite aspecte din proiectele de legi şi a afirmat că toate demersurile legislative de până acum ale ministerului pe care îl conduce, precum şi celelalte documente aflate în elaborare, între care modificarea codurilor penale, vor duce la soluţionarea punctului central din cadrul MCV.
Din opoziţie, USR contrazice afirmaţia ministrului justiţiei şi susţine că proiectele aprobate astăzi de guvern nu îndeplinesc principalul obiectiv din cadrul MCV.
Reprezentanţii Uniunii „Salvaţi România” afirmă că nu există nicio şansă ca acest mecanism să fie ridicat pe merit, întrucât în actuala formă reglementările îndepărtează România de calea reformei în domeniul justiţiei şi subjugă puterea judecătorească reţelei antireformiste create chiar în interiorul magistraturii. Noile legi ale justiţiei arată clar că SIIJ nu dispare, ci doar se transformă, iar influenţa poltică asupra numirii procurorilor este păstrată intactă, în ciuda recomandărilor reformulate de partenerii europeni, se mai arată în comunicatul celor de la USR.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!