31.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalTone de portocale sud-africane sunt blocate รฎn porturile UE din cauza unei...

Tone de portocale sud-africane sunt blocate รฎn porturile UE din cauza unei dispute

Tone de portocale putrezesc รฎn containerele blocate รฎn porturile europene ศ™i ar putea fi irosite, deoarece Africa de Sud ศ™i Uniunea Europeanฤƒ se confruntฤƒ cu o disputฤƒ comercialฤƒ privind normele de import.

Africa de Sud, al doilea mare exportator mondial de citrice proaspete dupฤƒ Spania, a depus luna trecutฤƒ o plรขngere la Organizaศ›ia Mondialฤƒ a Comerศ›ului (OMC), dupฤƒ ce UE a introdus noi cerinศ›e fitosanitare care, potrivit cultivatorilor, le ameninศ›ฤƒ supravieศ›uirea, noteazฤƒ Euronews.

Mฤƒsurile au intrat รฎn vigoare รฎn luna iulie, cรขnd navele care transportau sute de containere pline cu fructe sud-africane cu destinaศ›ia Europa se aflau deja pe mare, ceea ce a dus la blocarea lor la sosire, potrivit Asociaศ›iei cultivatorilor de citrice din Africa de Sud (CGA).

„Acesta este un dezastru total ศ™i absolut”, a declarat pentru AFP Justin Chadwick, directorul general al CGA. „Alimente de o calitate excepศ›ionalฤƒ, care nu prezintฤƒ niciun risc, stau acolo… Este cu adevฤƒrat un dezastru”.

Normele UE au ca scop combaterea rฤƒspรขndirii potenศ›iale a moliei cu coada falsฤƒ (molia portocalelor), un dฤƒunฤƒtor african care are o slฤƒbiciune pentru portocale ศ™i grapefruit.

UE cere ca toate portocalele destinate Europei sฤƒ fie supuse unui tratament la frig extrem ศ™i menศ›inute la temperaturi de douฤƒ grade Celsius sau mai puศ›in timp de 25 de zile, ceea ce cultivatorii sud-africani spun cฤƒ nu este necesar, deoarece ศ›ara dispune deja de mijloace mai performante de prevenire a infestฤƒrii.

รŽn plรขngerea sa din cadrul OMC, Africa de Sud susศ›ine cฤƒ cerinศ›ele UE „nu se bazeazฤƒ pe date ศ™tiinศ›ifice” ศ™i sunt „discriminatorii” ศ™i excesive.

รŽn plus, acestea pun presiune suplimentarฤƒ asupra unei industrii deja stresate.

„Va adฤƒuga costuri. Iar รฎn momentul de faศ›ฤƒ, asta este ceea ce niciun producฤƒtor din lume nu รฎศ™i poate permite”, a declarat Hannes de Waal, care conduce ferma de aproape un secol Sundays River Citrus din sud-estul Africii de Sud.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe TwitterFacebook ศ™i Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu รฎn presฤƒ. Am trecut pe la ProTv ศ™i Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la Romรขnia Liberฤƒ.
Cele mai citite

Bang & Olufsen a utilizat piele de miel pentru pernuศ›ele de ureche ale noilor sale cฤƒศ™ti

Bang & Olufsen a anunศ›at noile sale cฤƒศ™ti Beoplay H100, cu un preศ› de 1.549 dolari, care ies pe piaศ›ฤƒ un preศ› ศ™i mai...

Ce surprizฤƒ! Toate drumurile duceau รฎn Arabia Sauditฤƒ, dar Victor Osimhen ajunge รฎn Turcia

Ce rฤƒsturnare de situaศ›ie! Dupฤƒ ce toatฤƒ vara s-a speculat cฤƒ Victor Osimhen ar fi tot mai aproape de Arabia Sauditฤƒ, se pare cฤƒ...

Fondurile de pensii private Pilon II au vรขndut รฎntr-o lunฤƒ 80% din acศ›iuni ale Fondului Proprietatea

Cumpฤƒrฤƒtorii au fost investitori din retail care au ajuns รฎntr-o lunฤƒ, de la 24,2% la 25,5% din capitalul social al Fondului Proprietatea Aripi, BCR Pensii,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ