11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMilitarii americani din România sunt cei mai aproape de războiul din Ucraina

Militarii americani din România sunt cei mai aproape de războiul din Ucraina

Militarii americani din România, aflați în baza de la Mihail Kogălniceanu, sunt cei mai aproape de războiul din Ucraina, dintre toate unitățile Statelor Unite.

Această situație a fost prezentată, sâmbătă, 30 iulie 2022, de generalul maior Joseph McGee, comandantul Diviziei Aeropurtate 101 a SUA. Divizia Aeropurtată 101 este specializată în asalt aerian și face parte din Forțele Terestre americane (US Army).

„Suntem la doar la 198 de mile de lupta care răsună astăzi în Herson, în Ucraina, ceea ce înseamnă că misiunea noastră în România ne face cea mai avansată forţă dislocată din cadrul forţelor militare ale Statelor Unite. Să fim aici, atât de aproape de acea luptă, este exact unde Divizia 101 Aeropurtată a fost destinată să fie”, a afirmat generalul McGee.

198 de mile terestre echivalează cu 320 de kilometri.

Drapelul de luptă al Brigăzii 2 Combat Team din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată a fost prezentat, sâmbătă, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). Înainte de actuala funcție, de comandant al Diviziei 101, generalul McGee a fost comandant adjunct al Comandamentului Cibernetic din US Army.

Militarii americani din România sunt la 320 de kilometri de războiul din Ucraina

La ceremonia de la Kogălniceanu a asistat și premierul Nicolae Ciucă. Acesta este general în rezervă iar înainte să fie premier a fost ministrul Apărării Naționale. Alături de premierul României s-au aflat David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA, și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

„Noile realităţi în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic determinate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei au condus la adoptarea unui nou concept strategic al Alianţei la Summitul de la Madrid, care a recunoscut această regiune ca fiind de importanţă strategică. Această decizie a fost susţinută cu argumente solide, atât de preşedintele României, cât şi de preşedintele Statelor Unite ale Americii. Abordarea unitară a Flancului Estic este cea mai eficientă modalitate de a apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO, iar Summitul de la Madrid a marcat naşterea unei noi etape de descurajare şi apărare colectivă „, a declarat premierul Ciucă.

El a salutat venirea în România a militarilor americani din Divizia 101.

„Divizia 101 Aeropurtată, o unitate cu renume, de elită, are misiunea de a consolida Flancul Estic al NATO. Dragi militari ai Diviziei 101 Aeropurtată, vă mulţumesc că sunteţi aici şi sunt convins că, alături de militari români şi de cei ai forţelor aliate dislocate aici, vă veţi îndeplini misiunea. Prezenţa voastră este foarte binevenită. Împreună suntem puternici”, a precizat șeful Guvernului României.

Statele Unite își demonstrează angajamentul față de România

„Preşedintele Biden a reiterat angajamentul SUA faţă de România. Acestea sunt dovezi reale ale angajamentului SUA faţă de securitatea Flancului Estic al NATO”, a subliniat premierul României.

Acum un an, Statele Unite anunțau că dețin (utilizează) șase baze militare în România. Pentru acestea, SUA au alocat, de-a lungul a 20 de ani, suma de 363,7 milioane de dolari. Această informație apărea într-o analiză realizată de Quincy Institute, cu sediul la New York. Două dintre cele șase baze menționate sunt la Kogălniceanu (județul Constanța).

Baza Aeriană 57, de la Kogălniceanu, a Forțelor Aeriene Române, a căpătat un rol esențial pe Flancul Estic al NATO. Acest rol a crescut după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022. La scurt timp după aceea, o delegație a Congresului SUA a vizitat baza de la Kogălniceanu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

Donald Trump la Davos: Ucraina este pregătită pentru un acord de pace

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele american Donald Trump a declarat că Ucraina este dispusă să ajungă la un acord de pace...

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...
Ultima oră
Pe aceeași temă