0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoÎn timp ce Rusia amenință Republica Moldova, președinții Maia Sandu și Klaus...

În timp ce Rusia amenință Republica Moldova, președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis se întâlnesc la București

Șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, se întâlnește, vineri, la București, cu președintele Iohannis, în timp ce Rusia amenință Republica Moldova cu o extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul ei.

Maia Sandu a venit în România la invitația lui Klaus Iohannis. Aceasta este prima întâlnire a celor doi șefi de stat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat oficial la integrarea în UE. Pentru atingerea acestui obiectiv, Republica Moldova se bazează mai ales pe sprijinul României.

Pe de altă parte, vizita Maiei Sandu se produce în momentul în care poziția Rusiei față de Republica Moldova este tot mai amenințătoare. Rusia pare că vrea să extindă războiul din Ucraina și în Republica Moldova. După cum se știe, aceasta este, ca și Ucraina, țară neutră, deci vulnerabilă în fața unui atac militar al Rusiei.

Oficiali de la Chișinău au recunoscut că o mare problemă a Republicii Moldova este prezența militarilor ruși în Transnistria. Aceștia nu doar că susțin regimul separatist de la Tiraspol dar ar putea fi folosiți de Rusia într-un atac fie împotriva Ucrainei, fie împotriva Republicii Moldova. Surse de la Mosova afirmă că Rusia dorește să impună un coridor terestru, din peninsula Crimeea, pe care ocupă ilegal încă din anul 2014, până în Transnistria.

Oficiali ai Republicii Moldova invocă istoria comună

Premierul Natalia Gavrilița preciza într-un recent interviu acordat unui jurnalist american că Republica Moldova a fost o parte a României. Readucerea în atenția publică a istoriei comune, venită din partea șefei guvernului Republicii Moldova, ea fiind o colaboratoare apropiată a șefei statului, Maia Sandu, este extrem de interesantă.

“Moldova are o istorie într-o regiune complicată. Ea a fost nu doar parte a Uniunii Sovietice. Ea a fost parte a României între primul și al doilea Război Mondial. Majoritatea populației vorbește românește”

Natalia Gavrilița,

Premierul Republicii Moldova

Oficialii din România, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, au respins ideea că Republica Moldova va deveni ținta unui atac militar al Rusiei. Totuși, președintele Iohannis a confirmat că Republica Moldova este dependendentă energetic de Rusia, mai mult decât alte țări europene. În plus, Republica Moldova trebuie să acorde asistență unui număr uriaș de refugiați din Ucraina.

“Problemele Republicii Moldova vin din numărul mare de refugiați, slăbiciunea economică și situația energetică. Republica Moldova e stat captiv, primește energie doar din două surse – Rusia și Transnistria”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Klaus Iohannis s-a referit la Republica Moldova cu prilejul reuniunii NATO din martie 2022, când liderii Alianței analizau implicațiile războiului din Ucraina. Acum, la București, în întâlnirea din 29 iulie, președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis vor discuta din nou despre sprijinul oferit de România Republicii Moldova.

„Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, a anunțat, la data de 28 iulie, Administraţia Prezidenţială a României.

Republica Moldova va intra în UE cu sprijinul României

Vizita oficială la București a președintei Maia Sandu “are loc pe fondul intensificării substanțiale a dialogului și a cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât și în plan guvernamental și parlamentar, în spiritul comunității de limbă, cultură și istorie împărtășite de România și Republica Moldova, precum și al Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, subliniază partea română.

Rusia amenință Republica Moldova că va face o conexiune cu Transnistria

Dar oricât de frumoase ar fi declarațiile politice, Republica Moldova are nevoie de mai mult. Presa de la Chișinău semnala, chiar ieri, o declarație a unui angajat al Kremlinului, analistul Bogdan Bezpalko. El anunța că Rusia trebuie să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră și să dețină un coridor terestru până în Transnistria. Este evident că Rusia nu cere acordul Republicii Moldova pentru a-și menține și a-și consolida trupele de pe teritoriul ei.

Istoria recentă arată că în zonele ocupate de militari ruși se organizează așa-zise referendumuri care “validează” unirea cu Rusia. Acest lucru trebuie preîntâmpinat în Transnistria, care este o parte a Republicii Moldova.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă