13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInternaționalJunta din Myanmar: Execuțiile sunt legale, „nu personale”

Junta din Myanmar: Execuțiile sunt legale, „nu personale”

Junta din Myanmar și-a apărat actele de ieri spunând că „ execuțiile sunt legale, „nu personale” ”.

Armata aflată la guvernare în Myanmar și-a apărat marți (26 iulie) execuția a patru activiști pentru democrație, spunând că s-a petrecut conform legii, în încercarea de a elimina un potop de condamnări internaționale, inclusiv din partea celor mai apropiați vecini ai săi.

Armata, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat anul trecut, a anunțat luni (25 iulie) că i-a executat pe activiști pentru că au sprijinit „actele teroriste” ale unei mișcări de rezistență civilă, acestea fiind primele execuții din Myanmar din ultimele decenii, potrivit Reuters.

Junta din Myanmar afirmă că „ execuțiile sunt legale”, cei condamnați fiind socotiți teroriști

Purtătorul de cuvânt al juntei, Zaw Min Tun, a spus că bărbații au avutt un proces echitabil și a insistat că cei executați nu sunt activiști pentru democrație, ci ucigași care merită pedeapsa lor.

Știrile despre execuții au declanșat indignare internațională, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Uniunea Europeană și Națiunile Unite conducând corul condamnării și acuzând junta de cruzime.

Autoritățile din Myanmar execută patru activiști pentru democrație

Autoritățile militare din Myanmar au executat patru activiști pentru democrație acuzați că au ajutat la comiterea unor „acte de terorism”, a anunțat luni presa de stat, acestea fiind primele execuții din ultimele decenii în această națiune din Asia de Sud-Est.

Autoritățile militare din Myanmar au executat luni patru activiști pentru democrație, potrivit presei de stat.

Cei patru bărbați au fost condamnați la moarte în cadrul unui proces închis în ianuarie.

Aceștia au fost acuzați că au ajutat la comiterea unor „acte de teroare” împotriva armatei care a preluat puterea printr-o lovitură de stat și a declanșat o represiune sângeroasă împotriva opozanților săi anul trecut.

Printre cei patru se numără figura democrației „Jimmy” Kyaw Min Yu și fostul deputat Phyo Zeya Thaw, care a fost, de asemenea, un aliat al liderului destituit Aung San Suu Kyi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Vreme mai caldă decât normalul perioadei

Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru finalul lunii ianuarie și mare parte din februarie, în toate regiunile țării. Potrivit Administrației Naționale de...

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...
Ultima oră
Pe aceeași temă