Bancuri de meduze de-a lungul coastei Israelului au alungat scăldatorii de vară din apele mediteraneene și au adus avertismente cu privire la pericolele dezechilibrului ecologic din cauza schimbărilor climatice.
Dincolo de înțepăturile pe care le fac înotătorilor și faptul că vor costa țara aproximativ 10 milioane de dolari pe an pierderi în turism, nevertebratele translucide au înfundat și instalațiile de desalinizare și plasele de pescuit industrial pe măsură ce numărul lor sezonier crește, spun autoritățile, potrivit Reuters.
„Apa devine din ce în ce mai fierbinte și putem vedea din ce în ce mai multe meduze”, a declarat Guy Lavian, un ranger marin la Autoritatea Naturii și Parcurilor din Israel, pentru Reuters.
„Aici provoacă daune reale. Puteți spune cu siguranță că încălzirea globală contribuie la aceste roiuri masive”.
Bancuri de meduze au ajuns pe coastele Israelului după ce temperaturile au crescut foarte mult în ultima vreme
Meduzele, care apar și înfloresc la temperaturi mai ridicate, concurează pentru hrană și habitate cu alte viețuitoare marine.
Pescuitul excesiv a ajutat la denaturarea acestei curse în favoarea lor, potrivit Societății Israeliene de Ecologie și Științe ale Mediului (ISEES).
La fel și în Canalul Suez, un canal egiptean artificial vechi de 150 de ani, care a permis speciilor invazive să călătorească de la Marea Roșie la Marea Mediterană, sunt inclusiv 17 tipuri de meduze, majoritatea neveninoase, a spus ISEES.
Acesta a adăugat că scurgerile în larg de îngrășăminte agricole au servit și ca hrană pentru meduze.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!