Decizia firmei Damen, anunțată printr-un comunicat transmis marți, 9 iulie, „vine ca urmare a faptului că toate părțile implicate în licitație, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate și de încălcare a confidențialității, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naționale”.
Compania olandeză remarcă faptul că „în loc să fie suspendată licitația până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitația ridică și mai multe suspiciuni, incertitudini și controverse care au impact asupra reputației României și asupra programelor de achiziții publice atât în țară cât și în străinătate”.
Amintim că, acum o săptămână, compania Romtehnica, subordonată MApN, și ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, au anunțat că licitația privind construirea și livrarea celor patru corvete a fost câștigată de asocierea de firme Naval Group (Franța) – Șantierul Naval Constanța.
Principalul motiv pentru care contractul a fost atribuit acestei asocieri de firme a fost prețul cel mai mic, dintre toate cele trei oferte primite la licitație, a explicat ministrul Apărării. Potrivit unor surse neoficiale, asocierea de firme Naval Group – Șantierul Naval Constanța ar fi solicitat prețul de 1,2 miliarde de euro.
Dacă MApN își menține opțiunea pentru această ofertă, cele patru corvete multifuncționale vor fi construite la Șantierul Naval Constanța. Prima dintre cele patru ar urma să fie livrată Forțelor Navale Române în termen de trei ani.