Banca centrală Europeană (BCE) a pus capăt vineri dobânzilor negative în zona euro, printr-o creştere cu 0,50 de puncte procentuale – mai mult decât se aştepta -, pentru a-şi marca hotărârea de a lupta împotriva inflaţiei galopante şi a pune capăt unei perioade de 11 ani în care accesul la bani este uşor, relatează AFP.
BCE a crescut – printr-o decizie istorică – dobânda principală de la -0,50% la zero. Ea şi-a crescut ultima oară dobânzile în 2011, în urma unei recesiuni în zona euro, o măsură asupra căreia a revenit în anul următor.
Una dintre consecinţele acestei măsuri va fi o creştere a ratelor dobânzilor Euribor, care se va răsfrânge şi asupra ratelor bancare ale românilor care au luat credite în euro.
BCE are la dispoziţie trei rate principale ale dobânzilor asupra cărora poate acţiona: rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală pentru împrumuturile overnight acordate băncilor, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de depozit.
Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare este rata la care băncile pot împrumuta periodic fonduri de la BCE, iar rata dobânzii la facilitatea de depozit reprezintă dobânda pe care băncile o primesc pentru fondurile depozitate la banca centrală.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!