3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSocialNu se potrivesc socotelile. Analize gratuite, dar pacienții ajung să plătească cu...

Nu se potrivesc socotelile. Analize gratuite, dar pacienții ajung să plătească cu vârf și îndesat

Cum se face că în multe cazuri analizele gratuite de la stat ajung să fie plătite la marii privați? Rețeta e simplă, în mare parte se termină fondurile mult prea devreme sau medicii care se ocupă de aceste teste sunt insuficienți, iar programările se întind pe luni de zile, însă boala nu acceptări negocieri.

Ne amintim cu toții de proiectul de prevenție cu un set de 7 analize gratuite oferit persoanelor de peste 40 de ani. Ideea Casei de Asigurări era bună, căci mai bine previi decât să tratezi, doar că nici la aproximativ 1 an de când a intrat în linie dreaptă această hotărâre, multe clinici private nu știu de existența ei sau nu vor să audă în schimb dacă insiști îți fac un pachet cu o reducere de 20%. Setul de analize nu costă mai mult de 150 de lei, dar până la urmă este un drept al celor care cotizează la sistemul de sănătate. Cele șapte investigații care pot fi recomandate persoanelor de peste 40: Hemoleucogramă completă, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), Glicemie, Colesterol seric total, LDL, colesterol, Creatinină serică, PSA (antigenul specific prostatic) la bărbați, TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxina liberă) la femei.

Ce este de observat în parteneriatul public-privat, căci marile clinici, care sunt setate pe cifre financiare fac o selecție riguroasă atunci când colaborează cu statul. Nici acele analize gratuite cu trimitere de la medicul de familie nu se fac foarte ușor, căci clinicile nu se concentrează pe această colaborare, iar cei care merg cu trimitere au de străbătut orașul până găsesc un loc liber, iar biletul de trimitere poate și expira. De ce toată această încurcătură și bătaie de cap pentru pacienți? Pentru că statul nu are interes să se implice prea mult pentru a pune reguli mai clare, iar privatul caută să facă profit cât mai mult.

Să ne reamintim că suntem pe primul loc din UE la decesele de cancer de col uterin. Un test Babeș Papanicolau costă aproximativ 100 de lei, însă în mod normal se face cu trimitere de la medicul de familie, doar că ajunși la o clinică privată vi se va propune un pachet care costă în fapt 350 de lei și care acoperă de fapt analizele complete.

De asemenea, și numărul pacientelor de cancer mamar este uriaș, însă locurile la clinici sunt limitate. Multe paciente așteaptă de exemplu la Institutul Fundeni chiar și 4 luni până să facă o mamografie. Desigur, cu plată costă 150 de lei, dar mereu se mai adaugă și alte costuri.

Și consultațiile medicale s-au scumpit cu 30 la sută față de anul trecut. În multe cazuri pentru o simplă vizită la medic se plătește 400 de lei. Este o situație revoltătoare pentru că fiecărui salariat i se opresc 10 procente din salariu, însă mulți nu beneficiază de serviciile de la stat. Suntem în continuare în situația în care nu știm câte spitale funcționale avem în țară, câte vrem să contruim și câți pacienți vor beneficia de ele cu adevărat. Să nu uităm că la ora actuală avem în continuare secții închise din cauza lipsei personalului medical. Până la urmă vorbim despre sănătatea noastră, despre faptul că plătim sume uriașe la stat, că ni se promit analize și servicii medicale gratuite și de calitate, însă în spatele ușilor închise este de multe ori iadul.

În aceste condiții suntem aruncați în brațele privaților care sunt flămânzi după bani și plătim sume extra pentru servicii medicale vitale pentru noi.

În plus, multe companii oferă anagajaților pachete și la clinicile private, însă nici în aceste condiții nu este suficient, astfel că pacienții tot trebuie să mai scoată bani din buzunar. În concluzie, ajungem să plătim de două ori și tot nu beneficiem de servicii de calitate și la timp.

TEHNIC VORBIND

10% cotizația la sănătate

400 de lei o consultație la privat

6 femei mor zilnic de cancer de col (INSP)

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă