Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au aprobat marți în mod oficial trecerea Croației la euro. Este o decizie salutată ca fiind punctul culminant al unei „călătorii uimitoare” pentru o națiune balcanică aflată cândva în război.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că aderarea Croației a confirmat faptul că euro rămâne o „monedă globală atractivă, rezistentă și de succes” și un simbol al forței și al unității, notează Reuters.
„Acest lucru este deosebit de important într-un moment atât de dificil, când agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă să provoace unde de șoc în întreaga lume”, a declarat Dombrovskis în cadrul unei ceremonii de marcare a aderării Croației, prima extindere a zonei euro din 2015.
Consiliul European, gruparea celor 27 de guverne ale UE, a adoptat trei acte juridice necesare pentru a permite Croației – stat membru al UE din 2013 – să introducă moneda euro la 1 ianuarie.
Unul dintre aceste acte a stabilit rata de conversie pentru intrarea în UE la un euro pentru 7,53450 kuna croată, Croația având acum la dispoziție câteva luni pentru a pregăti aspectele practice ale schimbului de monedă.
Croația, situată în sud-estul Europei, este o țară independentă din 1991, când a părăsit Iugoslavia federală de atunci, care, împreună cu secesiunea Bosniei un an mai târziu, a declanșat ani de război cu Serbia.
Vecina Slovenia, de asemenea o fostă republică iugoslavă, în prezent membră a UE, a adoptat euro în 2007. În prezent, 19 țări fac parte din zona euro.
Croația a fost condusă de Franjo Tudjman până la moartea acestuia în 1999 și, pentru a se califica ca membru al UE, a luat măsuri de combatere a corupției și de îmbunătățire a guvernanței, printre care și condamnarea lui Ivo Sanader, prim-ministru între 2003 și 2009.
Comisarul european pentru economie, Paulo Gentiloni, a salutat intrarea iminentă a Croației în zona euro ca fiind un „rezultat extraordinar”.
Pentru a adopta moneda euro, Croația a trebuit să îndeplinească criteriile privind stabilitatea prețurilor și a cursului de schimb, finanțe publice solide și rate moderate ale dobânzii pe termen lung, toate acestea fiind măsurate în raport cu criteriile de referință ale UE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!