Geologii elvețieni monitorizează un vârf de munte care riscă să se prăbușească și să afecteze un sat de sub el.
Există temeri legate de noi avalanșe de roci după ce o secțiune a ghețarului Marmolada, în Alpii italieni, s-a prăbușit pe 2 iulie, ucigând cel puțin zece persoane, scrie Euronews.
Marmolada este cel mai înalt vârf din Dolomiții italieni, iar experții au identificat o altă zonă cu risc de prăbușire deasupra satului elvețian Kandersteg.
Cu lacul său de mare altitudine, drumeții și cabane din lemn, Kandersteg oferă un peisaj de basm și este o stațiune renumită din Alpii elvețieni.
Accesibil doar cu elicopterul, muntele este monitorizat îndeaproape de o echipă de geologi.
„Zonele negre sunt cele în care alunecă. Deci aici zburăm deasupra părții inferioare”, a declarat Jörg Häberle, geolog la Oficiul pentru Păduri și Riscuri Naturale.
Geologii au plasat acum zeci de senzori pentru a monitoriza mișcarea muntelui, iar oamenii de știință au putut stabili că muntele se deplasează cu câțiva metri în fiecare an, un record în Alpi.
Ritmul de mișcare este atribuit încălzirii globale.
Au fost efectuate unele lucrări pentru a proteja zona de noroi și pietre în timpul ploilor abundente, dar, în ciuda riscului, localnicii sunt foarte relaxați.
„Cred că dacă mergi cu mașina în fiecare zi ai mai multe riscuri decât să fii ucis de o piatră de pe munte”, a explicat un locuitor al zonei.
Este imposibil de știut când se poate prăbuși muntele, dar sistemele avansate de supraveghere pot asigura declanșarea unei alerte cu 48 de ore înainte, suficient pentru a evacua zona.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!