Un video realizat de curând de forțele militare ale Ucrainei arată cum steagul țării este arborat pe mult disputata Insula Șerpilor.
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat joi (7 iulie) un videoclip care pretinde că îi arată pe militari ucraineni instalând steagul național pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.
Videoclipul arăta trei soldați ridicând un drapel ucrainean mare pe insula din care forțele ruse s-au retras pe 30 iunie după ce au fost bombardați puternic de artileria ucraineană.
Reuters a putut verifica locația materialului prin potrivirea clădirilor și a terenului cu imaginile din fișiere și din satelit.
Ministerul rus al Apărării a declarat joi că un avion de război rus a lovit și a ucis un număr nespecificat de trupe ucrainene pe Insula Șerpilor, după ce au aterizat acolo pentru a ridica steagul ucrainean.
Micuța insulă, capturată de Rusia de la Ucraina la începutul războiului în februarie, este importantă din punct de vedere strategic datorită apropierii sale de căile maritime din apropierea portului Ucrainei Odesa.
Rusia a declarat că s-a retras de pe Insula Șerpilor săptămâna trecută ca un „gest de bunăvoință” pentru a arăta că nu obstrucționează încercările Națiunilor Unite de a deschide un coridor umanitar care să permită transportul cerealelor din Ucraina.
Ucraina a spus că a alungat forțele ruse după un atac de artilerie și rachete.
Pe Insula Șerpilor a fost din nou arborat steagul Ucrainei
Ucraina informează că steagul țării a fost din nou arborat pe Insula Șerpilor. Steagul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, după ce trupele ruse s-au retras din avanpostul strategic, săptămâna trecută.
„Teritoriul (Insula Șerpilor) a fost returnat jurisdicției Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă, conform Al Jazeera.
Forțele ruse au încercat să își bombardeze propriile instalații de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, după retragere, astfel încât acestea să nu poată fi folosite ucraineni, susține analistul militar Michael Clarke.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!