12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăLifestyleFoodBeneficiile consumului de calamar

Beneficiile consumului de calamar

Peștele și fructele de mare, împreună cu subprodusele lor, sunt alimente cu un profil nutrițional interesant: bogate în proteine de calitate, abundente în acizi grași omega 3 și omega 6, sursă de minerale (fosfor, potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod), precum și de diverse vitamine (B1, B2, B3, B12, A, D). Din acest motiv, și conform consensului a numeroși profesioniști dedicați studiului științelor nutriției și sănătății, consumul de pește și fructe de mare trebuie alternat cu alte surse de proteine de origine animală (carne, ouă și produse lactate) sau vegetală (leguminoase, cereale și nuci). Datorită caracteristicilor nutriționale ale peștelui și fructelor de mare, experții recomandă ca peștele și fructele de mare să fie consumate în porții de 125-150 g (greutate netă) și de cel puțin trei ori pe săptămână.

Calamarii sunt buni prieteni ai verii, fiind un produs îndrăgit în întreaga lume. Aceste moluște cefalopode par a fi un must pentru aperitive și mesele de pe plajă, din vacanțe, dar există nenumărate rețete care au ca ingredient principal calamarul, cum ar fi calamarul cu ceapă, calamarul în cerneală, calamarul umplut, tentacule de calamar la grătar.

Unul dintre avantajele calamarilor este că sunt săraci în calorii și grăsimi (deși trebuie să ținem cont de faptul că, dacă îi mâncăm în aluat și prăjiți, lucrurile se schimbă). Calamarul este foarte hrănitor și o sursă excelentă de proteine, care sunt necesare pentru a menține mușchii sănătoși. Deși conținutul lor de colesterol este oarecum ridicat, așa că una sau două porții pe săptămână este o cantitate bună pentru a vă bucura de diferitele beneficii ale calamarului fără ca acest lucru să fie o problemă.

Pe de altă parte, consumul său este recomandat și persoanelor cu diabet și intoleranță la gluten. La aceasta trebuie să adăugăm o altă calitate, și anume că, datorită conținutului ridicat de proteine, este o opțiune utilă în diete datorită puterii sale de sațietate.

Deoarece nu este un aliment sezonier, ne putem bucura de proprietățile calamarului în orice moment al anului.

Valoare nutrițională la 100 de grame de calamar:

> Calorii 97

> Proteine 15,6 g.

> Total grăsimi 1,4 g. (saturate 0,4 g., mononesaturate 0,1 g., polinesaturate (g) 0,5, Omega 3 0,5 g.).

> Colesterol 233 mg.

> Calciu 32 mg.

> Fier 0,7 mg.

> Zinc 1,5 mg.

> Sodiu 44 mg.

> Potasiu 246 mg.

> Vitamina A 9,9

> Vitamina B3 2,2

> Vitamina B9 13

> Vitamina B12 1,3

> Vitamina E 1,2

Proprietăți și beneficii

Pentru că sunt bogați în minerale, calamarii garantează un nivel bun de energie, dar au și grijă de memoria noastră, încetinesc îmbătrânirea celulară și ne protejează imunitatea.

Idei tentacule de calamar, oferte inele de calamar

Reglează tiroida

Compoziția nutrițională a calamarilor îi face să fie regulatori ai glandei tiroide.

Întăresc părul, unghiile și dinții

Acest lucru se datorează prezenței ridicate a vitaminei A și a colagenului în calamar.

Unul dintre elementele sale cele mai benefice ale consumului de calamar este taurina, care este un aminoacid care se găsește în moluște, dar mai ales în calamar și este foarte benefic pentru sănătatea noastră. Printre alte proprietăți, acest element reglează tensiunea arterială, reduce colesterolul și grăsimile naturale din sânge, ajută la reducerea formării cheagurilor de sânge și previne bolile cardiovasculare. Taurina ajută, de asemenea, la combaterea deteriorării vederii și îmbunătățește vizibilitatea pe timp de noapte. În plus, acest aminoacid stimulează secreția de insulină și controlează nivelul de zahăr din sânge, luptând astfel împotriva diabetului. De asemenea, s-a demonstrat că cerneala de calamar (și de cefalopode în general), pe lângă faptul că este folosită ca și condiment în diverse rețete, conține o serie de aminoacizi și polizaharide care sunt foarte eficiente în prevenirea și vindecarea anumitor boli. S-a constatat că aceste substanțe pot acționa ca ingrediente active în tratamentul depresiei. De asemenea, s-a demonstrat, de asemenea, că cerneala de calmar inhibă dezvoltarea bacteriilor datorită prezenței unei anumite proteine în compoziția sa.

Cele mai citite

Unul dintre liderii grupării Hells Angels din România a fost prins în Spania

O anchetă germano-spaniolă, sprijinită de Europol, a vizat o rețea infracțională implicată în traficul de droguri și de arme de foc. Liderul rețelei coordona...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Ajutor de la UE pentru restructurare companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a dat undă verde planului României de a acorda un ajutor de stat pentru restructurare, în valoare de 95,3 milioane EUR, către...
Ultima oră
Pe aceeași temă