Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă(OUG) care prevede prelungirea cu 5 ani a acelor termene până la care contribuabilii pot depune cererile pentru restituirea sumelor reprezentând diverse taxe cum ar fi taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule şi timbrul de mediu.
Conform unui comunicat al Guvernului, „actul normativ prevede prelungirea cu 5 ani a termenului până la care contribuabilii pot depune cererile de restituire a sumelor reprezentând taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule şi timbrul de mediu”.
Acest nou OUG prelungește acele termene pentru a se putea depune cereri pentru restituirea anumitor taxe plătite de români
„Măsura era necesară având în vedere că legislaţia naţională trebuie armonizată principiilor Uniunii Europene în materie de restituire a taxelor încasate cu încălcarea dreptului unional”, arată sursa citată, potrivit agerpres.ro.
Potrivit legislaţiei, românii au avut termen de doar un an – între 7 august 2017 şi 31 august 2018 – pentru depunerea cererilor de restituire, în condiţiile în care, pentru restituirea creanţelor fiscale, dreptul de a le solicita se poate exercita în termen de 5 ani, precizează Executivul.
Măsurile agreate de Coaliție: Mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19%. Fără impozit progresiv
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a prezentat liberalilor reuniţi în şedinţa BPN discuţiile din interiorul coaliţiei privind modificarea Codului Fiscal, potrivit unor surse, mai multe măsuri fiind agreate de principiu, precum mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc şi creşterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%, au declarat surse liberale pentru News.ro. Ciucă a mai spus că nu se va introduce impozitul progresiv, liberalii susţinând în continuare cota unică, şi nici nu vor fi introduse taxe noi.
Preşedintele PNL le-a transmis colegilor din partid că în coaliţie s-a aprobat eliminarea unor excepţii din Codul Fiscal, necesare pentru ajustarea fiscală, scrie news.ro.
Astfel, s-a convenit mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc. De asemenea, o măsură pe c are s-a ajuns la un acord este scutirea de impozit pentru salariile din agricultură şi construcţii, prin scăderea pragului de la 30.000 la 10.000 de lei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!