Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, consideră că nu este posibilă intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană(UE), ci doar prin crearea „unei noi Românii Mari”.
„Moldova a intrat într-o coadă lungă pentru aderarea la UE, care se întinde pentru zeci de ani. Succes! Dar se vrea mai repede. Prin urmare, o altă modalitate de a obține aderarea la UE devine mult mai relevantă: crearea unei noi Românii Mari (România Mare)”, a scris politicianul pe canalul său de Telegram, comentând, la solicitarea TASS, primirea de către Chișinău a statutului de candidat UE.
El a acuzat politicienii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp, menționând că acum acest lucru se întâmplă în sens literal. „Deputații au finalizat prima ședință comună a parlamentelor Moldovei și României cu un dans, ținându-se de mână. A părut foarte amuzant”, a explicat Medvedev. „Dar consecințele ar putea fi mult mai puțin amuzante”, a adăugat el, conform stiri.tvr.ro.
Medvedev spune că aderarea Republicii Moldova la UE va duce la crearea unei Românii Mari, proiect distrus de armata roșie în timpul Marelui Război Patriotic
Medvedev a scris și despre oficialii bucureșteni, spunând că aceștia au fost „incitați de „integratorii” de la Bruxelles și sunt bântuiți de ideea recreării proiectului România Mare, îngropată de Armata Roșie în timpul Marelui Război Patriotic”.
Oficialul mai acuză România că a „intensificat în mod deschis eforturile în diferite forme pentru a prelua „legal” Moldova”. Acesta mai adaugă că din partea Bucureștiului, nici măcar nu este vorba de unificarea „popoarelor frățești”. „Autoritățile române percep în mod arogant teritoriul dintre Nistru și Prut ca fiind „provincia lor eliberată temporar”, mai spune Medvedev.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate s-a întrebat dacă aderarea țării la UE este necesară pentru cetățenii de rând ai Moldovei – moldoveni, ruși, ucraineni. „Nu li s-a promis nimic”, a spus el. Medvedev mai menționează că el nu vede în statutul de candidat pentru aderarea la UE decât „perspective europene”.
De frica pierderii pieței rusești pentru legume, fructe și vin din Republica Moldova, Medvedev vine cu sperietori afirmând că perspectivele europene vor oferi R. Moldova „resurse energetice nebunești de scumpe și, bineînțeles, prețurile europene mari în magazinele Moldovei deloc bogate (scuze, noua Românie Mare)”.
Medvedev a comentat și faptul că autoritățile R. Moldova au spus că sunt gata să se alăture sancțiunilor europene împotriva Rusiei. Oficialul rus este de părere că astfel „autoritățile moldovenești au fugit înaintea locomotivei, încercând să mulțumească noilor lor stăpâni fără a fi în UE”.
„Ei bine, lasă-i să încerce. Atunci pot fi 100% siguri că vor primi de la noi nu doar energie „scumpă”, dar nici alte resurse. Să se bucure de sancțiuni înainte de a intra în UE”, a spus el.
În încheiere, politicianul rus a mai spus că „dacă începe o încurcătură serioasă în jurul Anschluss-ului Moldovei de către România, trebuie avut în vedere că în Transnistria trăiesc aproximativ 220.000 de cetăţeni ruşi”, a avertizat el, spunând că în Transnistria „steagul României este puternic asociat cu durerea și suferința”.
Dacă Rusia ajunge la Tiraspol, Unirea Basarabiei cu România e o necesitate
Istoria se poate repeta și în sens negativ, dar și în sens pozitiv, chiar și în situații foarte dificile cum ar fi cea în care Rusia ar ajunge la Tiraspol, iar Unirea Basarabiei cu România ar fi la orizontul palpabil al celor două state românești.
Totul este ca cei îndrituiți să aibă grijă de soarta națiunilor lor să fie pregătiți pentru aceste schimbări ce pot apărea brusc.
Ultimele evenimente și provocări din apropierea granițelor României vin să ne arate că momentul reunirii Basarabiei cu România de la 1918 s-ar putea repeta dacă și de o parte și de alta a Prutului ar fi elite care au pregătit și anticipat un astfel de eveniment.
Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova a vorbit, la News Hour with CNN, despre ce se întâmplă în prezent în regiunea separatistă a țării. El a precizat că țara sa nu are nicio șansă în cazul în care rușii o vor invada și că țara noastră ar putea să facă ceva pentru a preveni acest lucru, spunând că ”unicul scenariu este unirea” dintre România și Republica Moldova.
Întrebat ce poate să facă țara sa pentru a se proteja, el a spus că nu sunt prea multe variante: ”așa cum a zis și doamna Sandu, Chișinăul nu poate face prea multe pentru a se proteja în cazul în care apare o situație de conflict armat pe malul stâng al Nistrului. Nevoile armatei și resurse financiare mult mai multe trebuiau să fie alocate nu acum, ci ani în urmă. Astăzi avem o armată într-o stare precară, nefinanțată, cu echipamente învechite și, oricum, numeric nu putem face față în cazul în care Rusia ne invadează”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!