3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieCifrele Evaluării Naționale

Cifrele Evaluării Naționale

A fost înregistrat cel mai mare procent de candidați care au obținut minimum media 5 la Evaluarea Națională (EN), din ultimii zece ani. Totuși, proiectul de evaluare digitală a tezelor a scos la iveală lacune mari.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, 82,3% dintre candidații de la EN au reușit să obțină minimum media 5, cu aproximativ 5% mai mulți, în comparație cu sesiunea din anul precedent.

După cum a precizat și șeful Învățământului, rezultatele mai bune din aceast an s-ar putea datora și programei reduse de examen, după excluderea materiei ce nu a putut fi predată la cursuri în format clasic, față în față, din cauza pandemiei.

Au fost obținute 221 medii de 10.

Surpriza mare vine de la matematică, unde peste 2.000 de candidați au reușit să obțină nota 10.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în județul Cluj, iar pe locurile următoare s-au clasat Bucureștiul și Brăila.

Elevii din mediul rural au obținut, în medie, rezultate semnificativ mai slabe decât cei din urban.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, în mediul rural au fost înregistrate de trei ori mai multe medii sub 5.

Evaluarea digitală

Proiectul-pilot de evaluare digitală a tezelor, desfășurat în județul Dâmbovița, a indicat însă mari lacune în pregătirea elevilor și erori grave ale profesorilor evaluatori.

Astfel, potrivit datelor prezentate de ministrul Educației, au fost constatate difernțe între evaluatori chiar la partea de grilă.

Au fost înregistrate 7 note la matematică cu diferență de un punct.

Același proiect-pilot relevă că doar 6% dintre candidați au știut să scrie perfect românește.

De asemenea, doar 43% dintre elevi știu să identifice verbele, iar 57% au probleme de ortografie și punctuație.

Elevii au probleme cu verbele “a fi” și “a face”.

Mulți nu au știut să rezolve cel mai ușor punct de la matematică.

„Numărul mediilor peste 5 este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani – 82,3%, adică 122.166 elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestaţii. Anul trecut am avut 76,8%, deci cu 5,5% mai puţin”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

Acesta a apreciat că cei de la Centrul Naţional de Evaluare „au reuşit să calibreze foarte corect subiectele”.

„Colegii de la Centrul Naţional de Evaluare, în urma unei munci pe care o apreciez, au reuşit să calibreze foarte corect subiectele, astfel încât să fie adaptate perioadei pe care au traversat-o. Subiectele au fost extrem de bine formulate (…) Evaluarea naţională a fost organizată anul acesta mai bine decât anul trecut şi nu mă refer la alţi ani şi mă refer la un an când tot eu am fost ministru şi Evaluarea naţională s-a organizat mult mai bine decât anul trecut. Le mulţumesc preşedinţilor de comisii pentru că au fost mult mai puţine incidente”, a adăugat Cîmpeanu.

Citește și:

Bacalaureat 2022: azi se susține ultima probă

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă