Grupul „Extinction Rebellion” a încercat să blocheze activitatea la Comisia Europeană, cerând oprirea ecocidului ce se petrece în țările UE.
Manifestanții au blocat intrarea în clădirea principală a Comisiei Europene din Bruxelles, Belgia, luni (20 iunie), cerând o legislație împotriva ecocidului.
Videoclipul difuzat de filiala germană a grupului activist Extinction Rebellion îi arăta luni dimineață pe demonstranți stând la intrări și lipindu-se de ușile clădirii Berlaymont a CE, în timp ce muncitorii urmau să sosească.
Câțiva dintre membrii grupului Extinction Rebellion au fost reținuți, dar eliberați ulterior, la protestul împotriva ecocidului
Poliția i-a reținut pe câțiva dintre manifestanți, unii fiind transportați sau târâți departe de la intrări.
Grupul a spus pe rețelele de socializare că 20 au fost arestați, dar de atunci toți au fost eliberați. Într-un comunicat de presă, Extinction Rebellion a spus că au participat 40 de demonstranți, dintre care 10 s-au lipit de uși.
Având în vedere un summit al Consiliului European din 23 iunie, demonstrația a cerut o legislație care să facă ecocidul – distrugerea deliberată sau neglijentă a mediului natural – pedepsit prin lege.
Dăncilă, scrisoare despre proteste, către Comisia Europeană
Forţele de ordine au acţionat legal în 10 august, iar preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor, se mai arată într-un document publicat de Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigaţii Media.
Potrivit documentului prezentat, Guvernul susţine, sub semnătura premierului Viorica Dăncilă, că, pentru că obiectivele protestului din 10 august nu erau clar definite, asociaţiile românilor din străinătate, iniţiatoare ale manifestaţiei, s-au retras din organizarea acestuia.
„Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanţi care au instigat la acţiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forţare a cordoanelor de jandarmi şi de intimidare a unor obiective în spaţiul public. În aceste condiţii, forţele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violenţelor în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar faţă de plângerile unor demonstranţi care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate”, se arată în fragmentele din scrisoare publicate de Ovidiu Vanghele.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!